Predstavljen program Sajma knjiga

16.11.2012

Predstavljen program 18. Sajma knjiga


Punoljetni Sa(n)jam knjige u Puli koji će se održati od 30. studenog do 9. prosinca danas je svečano najavljen na konferenciji za medije. Rekordan po broju autora, prvi će puta otvoriti vrata u noćnom terminu, odnosno u 18 sati, kako i priliči Sajmu koji broji osamnaest godina.
Mediteran s turske i talijanske obale, centralna je tema koja je izazovna i teška, najavila je ravnateljica Sajma Magdalena Vodopija. Na programu se radilo cijele godine, a Sajma ne bi bilo bez pokrovitelja Zagrebačke banke, Grada Pule, Istarske županije i svima ostalima koji su unatoč krizi stali uz Sajam, napomenula je Vodopija.
Ovogodišnji je sajam programski obiman i slojevit, a u više od 70 programa sudjelovat će gotovo 200 autora: književnika, povjesničara, publicista, esejista, prevoditelja, glazbenika, glumaca, likovnih umjetnika, književnika, urednika i književnih kritičara.
Slojevit program Sajma sadržava programe posvećene središnjoj temi- Mediteran: Bijelo i crno more, Druga obala / L’altra costa, Kradljivci mora, Bertijev program: ljubav na drugi pogled, zatim autorima iz regije (Autori iz susjedstva), stručne skupove namijenjene prevoditeljima , knjižničarima, urednicima i dizajnerima te mnogobrojne popratne programe. Svaki dan Sajma započet će uobičajeno s Doručkom s autorom, uz nezaobilaznog i šarmantnog Voju Šiljka. Program Sajma oblikovao je Programski odbor u sastavu: Marta Andrić, Ljiljana Avirović, Ana Bogišić, Ekrem Čaušević, Magdalena Vodopija, Miodrag Kalčić i Mauricio Ferlin.
Slavica Ćurković, glavna organizatorica izvijestila je o organizacijskom dijelu i popratnim programima Sajma. „Sajam će zauzeti cijeli grad!", odnosno rasprostrijet će se po cijelome gradu: uz dvije scene u Domu hrvatskih branitelja, sajamski programi će se odvijati u Circolu, kinu Valli, Svetim srcima, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Galeriji Cvajner, Galeriji Makina, P14 i Rock Caffe-u. Zanimljivo je kako će se u petak u 22 sata održati i Party punoljetnosti pod nazivom „P14 za S18".
Program Bijelo i Crno more program posvećen je suvremenoj turskoj književnosti i kulturi. Program će označiti predstavljanje značajnih autora suvremene turske literarne scene: u Hrvatskoj prevođene književnice Ayfer Tunc, novinarke, publicistkinje i poznate aktivistkinje Ece Temelkuran, Nedima Gursela, europski poznatog turskog književnika prevođenog na više od 20 jezika, jednog od najznačajnijih mladih autora Turske Murata Uyurkulaka i Emraha Serbesa, pisca krimića i poznatog scenariste. Pulski program Bijelo i crno more najsveobuhvatniji je prikaz turske suvremen književnosti i kulture u Hrvatskoj do sad.
Pogled na Mediteran s druge obale prema ideji programskog odbora dati će program Druga obala / L’altra costa u kojem će se prikazati dio suvremene talijanske literarne scene.Veliku ekipu talijanskih književnika predvodi legendarni talijanski pisac Claudio Magris.
Ono što je pulski Sajam uvijek izdvajalo od ostalih književnih manifestacija sigurno je oblikovanje tiskanih materijala, oblikovanje prostora Sajma i scenografska rješenja na predstavljanjima knjiga. Više od deset godina Mauricio Ferlin donosi svoja smiona rješenja Sajmu i tako ga čini sanjalačkim. Ove godine pridružio mu se mladi, već nagrađivani i ništa manje osebujni pulski dizajner Oleg Šuran koji supotpisuje ovogodišnji vizualni identitet Sajma.

Posljednje vijesti

Katalog u knjizi

29.11.2012 Sajam

Katalog u knjizi