Sa(n)jam knjige u Istri

 

Nulti dan

O vještinama bibliotekara

Sudjelovali su: Dunja Seiter-Šverko, Senka Tomljanović, Lobel Machala, Tomica Vrbanc, Mišo Nejašmić (članovi radne skupine za Prijedlog modela obveznog primjerka)

Moderatorica: Tatjana Aparac-Jelušić, predsjednica Hrvatskog knjižničnog vijeća

 

I dok su se posljednje police Doma hrvatskih branitelja punile knjigama, u iščekivanju današnjeg svečanog otvorenja, jučer točno u podne, na 19. Sajmu knjiga u Istri održan je Nulti dan - program posvećen knjižničarima. To je bila i prilika da knjižničari prije ostalih vide ovogodišnju ponudu i da nabave knjige za svoje narodne, stručne ili pak školske knjižnice. Neizostavan je bio i stručni program u sklopu kojeg je održano predstavljanje Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dr. Hrvoje Stančić, izv. prof., predstojnik Katedre za arhivistiku i dokumentaristiku, dr. sc. Ana Barbarić, doc., predstojnica Katedre za bibliotekarstvo i studenti Odsjeka predstavili su program ovih studija.

Power-Point prezentacijom predstavljen taj odsjek te svi studijski smjerovi koji se mogu upisati, evidentirani su kolegiji koji se slušaju. Također, dr. Barbarić je naglasila važnost kompetencija koje moraju imati knjižničari te što se sve promijenilo nakon bolonjske reforme.

Dr. Staničić i dr. Barbarić govorili su o značajkama preddiplomskih i diplomskih stručnih studija te onih postdiplomskih, ističući da se studenti nakon završetka obrazovanja zapošljavaju s relativnom lakoćom u struci. Nazočne su zanimali posebno studijski programi iz arhivistike, informatologije te o važnosti upravljanja baštinom, kao i o znanjima koje ovi stručnjaci moraju imati.

Predstavljena je i izlagačka djelatnost navedenih odsjeka te brojne publikacije koje su tijekom godina objavljene.

- Permanentno obrazovanje je itekako važno kod knjižničara i ostalih srodnih struka, jer stalno ima puno novosti koje knjižničari trebaju pratiti i savladati, posebice sa sve većim napredovanjem informacijskih znanosti, kazala je dr. Barbarić.

U nastavku programa održan je okrugli stol naslovljen “Suradnja nakladnika i knjižničara u digitalnom okruženju: mogući modeli dostave i skrbi za obvezni primjerak”, a moderatorica je bila Tatjana Aparac-Jelušić, predsjednica Hrvatskog knjižničnog vijeća.

(V. Begić, GLAS ISTRE)

 

 

Prethodna / Sljedeća