Sa(n)jam knjige u Istri

PRIOPĆENJE ZA NOVINARE

-- 22. studenog 2013. --

PROGRAM 19. SA(N)JMA KNJIGE U ISTRI

I ovogodišnji pulski Sajam knjiga obiluje mnogim novitetima, nastavljajući tako tradiciju izazova koje ovaj Sajam još od svojih početaka stalno njeguje. Prvi puta obrađivat će se paralelno tri teme: Socijalizam na klupi, Izlet u Rusiju i Vojvodina – Regija u regionu, a programski je snažno okrenut struci, odnosno teorijsko-znanstvenim raspravama koje će se ostvariti na trima stručnim programima: Međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi, Međunuradna konferencija nakladništvo – trendovi i konteksti i Fellowship program: Kumpanija od libra.

Programski odbor 19. Sa(n)jma knjige u Istri čine: Marta Andrić, Vladislav Bajac, Ana Bogišić, Mauricio Ferlin, Vladislava Gordić-Petković, Miodrag Kalčić, Boris Koroman, Ivana Peruško, Nives Tomašević i Magdalena Vodopija.

Sajam broji više od 80 događaja i ugošćuje preko 200 sudionika: književnika, povjesničara, publicista, esejista, prevoditelja, urednika, nakladnika, književnih kritičara, knjižničara, teoretičara, novinara, umjetnika, glazbenika, filmskih redatelja, filozofa…

U salonima Doma hrvatskih branitelja više od 15.000 naslova izložit će 250 nakladnika hrvatskih i stranih. Posjetiteljima će biti omogućena kupnja knjiga uz velike popuste (od 10% do 70 %).

Već tradicionalno Sajam otvara vrata Nultim danom za knjižničare i nakladnike koji počinje 4. prosinca u 9 sati., a ostvaruje se u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Sveučilišnom knjižnicom u Puli i Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Na Nultom danu održat će se i dva stručna programa: Predstavljanje Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i okrugli stol na temu Suradnja nakladnika i knjižničara u digitalnom okruženju: mogući modeli dostave i skrbi za obvezni primjerak.

Sajam će se svečano otvoriti 5. prosinca, a zatvoriti 15. prosinca predstavljanjem teme 20. Sa(n)jam knjige u Istri. Zadnji dan Sajma održat će se i svečana dodjela knjižne nagrade Kiklop u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca u 12.00 sati u režiji Mauricija Ferlina. Nagrada Kiklop 2013. slavi jubilej – deset godina od utemeljenja, a podijelit će se u 11 kategorija uz nagradu za životno djelo, koja ove godine pripada velikom Milivoju Solaru.

Žarišna okosnica predstavljajućih tema tiče se neposredno socijalizma kao društvenog, teorijskog i praktičnog fenomena 20. stoljeća i koje je kao takav bio važan čimbenik bipolarne podjele svijeta, Istoka i Zapada. Tema Socijalizam na klupi produkt je suradnje dva snažna pulska entiteta: Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Sa(n)jam knjige u Istri, odnosno suradnjom sa Centrom za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) kojeg vode mladi i priznati znanstvenici Igor Duda, Lada Duraković, Boris Koroman i Andrea Matošević. Inicijalno Sajamski program započinje međunarodnim znanstvenim skupom Socijalizam na klupi: kulturološke i povijesne interpretacije jugoslavenskoga i postjugoslavenskih društava, koji će se odvijati na Sveučilištu Jurja Dobrile od 5. do 7. prosinca i na kojem će sudjelovati gotovo 90-ak znanstvenika, povjesničara i teoretičara iz Hrvatske i iz prostora bivših jugoslavenskih republika. Ovaj znanstveni skup u cijelosti je, idejno i organizacijski pulski, a osmišljen je i organiziran u okrilju CKPIS-a i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, uz potporu Sajma. Tema Socijalizam na klupi bit će zastupljena svih deset sajamskih dana posebnim programom CKPIS predstavlja u kojem će brojni autori analizirati socijalizam kao društvenu pojavu, njegovu povijesnu ulogu i tragove njegova nasljeđa u današnjem društvu, a sudjelovat će Damir Agičić, Lada Duraković, Hrvoje Klasić, Boris Koroman, Andrea Matošević, Boris Miljković, Silvio Mirošničenko, Magdalena Najbar-Agičić, Igor Duda, Reana Senjković, Ivo Štivičić, Karin Taylor i Radina Vučetić. O ovoj temi raspravljat će se i na okruglom stolu Cenzura i autocenzura u socijalizmu i danas te na tribini Trećeg programa Hrvatskog radija Medijska spektakularizacija socijalizma. Umjetničko-estetski pečat ovoj temi dat će dvije izložbe tijekom Sajma, jedna na Sveučilištu Jurja Dobrile Lane Cavar i Narcise Vukojević Iskopavanja, a u Galeriji Makina bit će predstavljena izložba fotografija Dušana Đorđevića, SIV (Savezno izvršno vijeće).

Suradnja Udruge Sa(n)jma knjige u Istri s pulskim Sveučilištem Juraj Dobrile i nakladničkom kućom Srednja Europa, rezultirala je izdanjem knjige SOCIJALIZAM NA KLUPI: jugoslavensko društvo očima nove postjugoslavenske humanistike. Knjigu su uredili Lada Duraković i Andrea Matošević, a za njezino oblikovanje je zaslužan Mauricio Ferlin.

Suvremenu rusku književnost i kulturu predstavit ćemo u programu Izlet u Rusiju. Aktualna ruska književna scena otvara mnoga društvena, politička i filozofska pitanja koje sa sobom nosi i živi postsocijalistička Rusija, a o njima će govoriti pet značajnih i poznatih ruskih autora: Ljudmila Ulickaja, jedna od najprevođenijih i najnagrađivanijih ruskih prozaistica, Tatjana Tolstaja, najznačajnija predstavnica ruske postmodernističke proze, Aleksandar Genis, poznati književni kritičar, esejist, filozof i pisac koji se afirmirao u Sjedinjenim Američkim Državama, Oleg Kašin, novinar i publicist posebno osjetljiv na socijalnu zbilju današnje Rusije i Sergej Birjukov, avangardni pjesnik i performer. Ovoj temi pridružit će se s odabranim predavanjima Tonko Maroević, Zvonko Maković i Nadežda Čačinovič u okviru tradicionalnog Bertijevog programa: ljubav na drugi pogled. Popratni programi će se održati u Galeriji Cvajner – Noć ruske poezije te u kinu Valli – Revija (suvremenog) ruskog filma.

Program se ostvaruje u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu Odsjekom za istočnoslavenske jezike i književnost – Rusistika. Glavna selektorica programa je dr. sc. Ivana Peruško.

Treća tema ovogodišnjeg Sajma Vojvodina – Regija u regionu odnosi se na suvremenu vojvođansku književnu i kulturnu scenu. Programski sadržaj za ovu temu pripremila je dr. sc. Vladislava Goridić-Petković, profesorica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a zaštitnici programa su Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina – Sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Upravni odjel za kulturu Istarske županije. Program dovodi, najznačajnije vojvođanske književnike: dobitnika NIN-ove nagrade, prozaistu, pjesnika i ikonu novosadskog rock’n rolla Slobodana Tišmu, europski poznatog pisca Lasla Vegela koji je već bio gost pulskog sajma, te izuzetne pisce mlađe generacije: Lasla Blaškovića, Tomislava Žigmanova, Srđana Srdića, Srđana V. Tešina i Miću Vujičića. U ovom programu ugostit ćemo i kultnog, filmskog redatelja Želimira Žilnika miljenika filmske Pule i Borisa Kovača, vojvođanskog kompozitora, multiinstrumentalistu i multimedijalnog umjetnika koji će održati u galeriji Svetih srca koncert sa sastavom La Campanella Romatnic Deca Dance from Mittell Europe. Vrhunci vojvođanskog programa zasigurno će biti i predstavljanje tzv. "bunkerskih pisaca" i njihovog časopisa Severni bunker te okrugli stol pod nazivom Regija u regionu: Vojvodina – Istra u kojem će sudjelovati Vlado Kopicl, Radoslav Petković, Željko Marković i Dragutin Lucić – Luce.

Sve programske cjeline zaokružit će se stručnim skupovima na kojima će sudjelovati eminentna hrvatska i svjetski priznata imena nakladničke struke. Osim već spomenutog međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, 6. i 7. prosinca na Sajmu će se održati i Međunarodna konferencija nakladništvo – trendovi i konteksti, na kojoj će se raspravljati o poziciji suvremenog nakladništva i knjige u skladu s trendovima "e-stvarnosti", a organizira je Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i Udruga Sa(n)jam knjige u Istri. Voditeljica konferencije je dr. sc. Nives Tomašević.

Prvi put na Sajmu i prvi put u Hrvatskoj ostvaruje se i program za knjiške profesionalce: Fellowship: Kumpanija od libra, koji otvara nove mogućnosti poslovnih suradnji između organizatora poznatih književnih manifestacija, književnih agenata, prevoditelja, urednika te izdavača iz Hrvatske, Europe i svijeta. Sajam će zajedno s hrvatskim nakladnicima, predstaviti suvremenu hrvatsku nakladničku i autorsku scenu i time postati mjesto na kojem će se dogovarati objavljivanje hrvatskih autora u inozemstvu te njihovo predstavljanje na značajnim svjetskim književnim festivalima. Ministarstvo kulture RH podupire ovaj program putem potpore inozemnim izdavačima za prijevod knjiga hrvatskih autora.

Slojevitost sajamskog programa uz sadržaje posvećene središnjim temama čine i tri nova modela predstavljanja autora: Autor čita autora - u kojem dva autora/ice predstavljaju jedan drugoga (Miljenko Jergović i Ivan Lovrenović, Milana Vlaović i Mirjana Dugandžija te Luko Paljetak i Tonko Maroević), Trenutak za prijatelja – u spomen na tri značajna imena hrvatske kulturne i umjetničke scene (Mirko Kovač, Ćićo Senjanović i Predrag Spasojević), Sljedeća stanica Paradiso - neuobičajeno predstavljanje knjiga i autora u underground prostoru pulskog kluba Monteparadiso u Rojcu (Marko Pogačar i Benjamin Perasović) uz koncert punk/rock sastava Cherkezi United i DJ večer (DJ Bebetto i DJ Benjamin).

Tradicionalni i nepromjenjeni programi ostaju Razgovor iza zavjese (rezerviran za esejistiku i publicistiku), Istra ispod kore i Suton uz knjigu (najnoviji naslovi hrvatskih izdavača), ali i dva programa koji su odsjaj prošlogodišnjeg Sajma: Bijelo i Crno more (suvremena turska književnost) te Druga obala / L’atra costa (talijanska književnost). Literarni početak svakog Sajamskog dana uobičajeni je Doručak s autorom, a bravurozni moderator Vojo Šiljak ugostit će ruske autore Tatjanu Tolstaju, Aleksandra Genisa i Ljudmilu Ulickaju, turskog književnika Ahmeta Ümita, vojvođanske autore Slobodana Tišmu i Želimira Žilnika, talijanskog književnika Flavia Sorigu, Ivana Lovrenovića i Ivu Štivičića, i na kraju, na Kiklopskom doručku ovogodišnjeg dobitnika Kiklopa za životno djelo – Milivoja Solara.

Ne zaboravljajući ni najmlađu publiku Sajma oblikovan je i Dječji program, koji je osmislila Slavica Ćurković u suradnji s Teatrom Naranča i popularnom Bakom Librić (Gordana Trajković) koja će djeci čitati ruske priče i bajke za laku noć, a održat će se i slušaonice Dramskog programa Hrvatskog radija. Na dan Sv. Nikole, 6. prosinca u 18 sati upriličit će se poseban program u obliku scenske igre za djecu i roditelje u režiji Teatra Naranče pod nazivom: Tri vile Sv. Nikole.

Istog dana održat će se i humanitarna akcija koju Sa(n)jam knjige u Istri i Monte Librić ostvaruju s Viktorov Group. U ovoj pažnje vrijednoj suradnji humanitarnog karaktera pod nazivom Biblioteka snova donirat će se biblioteka, pomno odabranih naslova Dječjem domu Ruža Petrović, Domu za odgoj djece i mladeži Pula i Down syndrom centru Pula.

Za drage sajamske kupce organizirana je i nagradna igra u kojoj pobjednik osvaja izlet u Moskvu za dvije osobe. Sajam kreće ove godine i s novom tzv. Čitateljskom nagradom, koja nosi naziv po legendarnom pulskom rendgenologu, esperantistu, poliglotu, ali iznad svega istinski velikom pulskom čitatelju, posvećeniku knjigama, dr. Ivi Borovečkom.

Osim u Domu hrvatskih branitelja popratni programi će se odvijati na: Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Galeriji Svetih srca, Galeriji Cvajner, Galeriji Makina, kinu Valli, Monteparadisu, caffe baru P14 i caffe baru Foška.

Mnogobrojni programi Sajma ostvareni su zahvaljujući partnerima Sajma od kojih izdvajamo: Arheološki muzej Istre, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za istočnoslavenske jezike i književnost – Rusistika, Javna ustanova Pula Film Festival – Kino Valli, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, Sveučilište u Zadru – Odjel za informacijske znanosti, Treći program Hrvatskog radija, Udrugu Monteparadiso

Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Uz generalnog pokrovitelja Sajma Zagrebačku banku, pokrovitelji su i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula.

Posljednje vijesti

Obavijest medijima