Sa(n)jam knjige u Istri

Teme 19. Sajma

24.08.2013

Socijalizam na klupi
Izlet u Rusiju
Vojvodina - Regija u Regionu


OD UTOPIJE DO MIMESISA


Tema i žarišta 19. Sa(n)jam knjige u Istri isprepletena su društvenim, kulturalnim i književnim kontekstima fenomena socijalizma. Europa (i u njoj Hrvatska) riješila se, povijesno gledajući, relativno nedavno, socijalizma i preostaje joj kritičko sjećanje na razdoblje većini nemile ideologije. Socijalizam na klupi tema je koja otvara široku paletu povijesnih, političkih, ekonomskih, društvenih i kulturnih, prije svega, kritičkih razmatranja državnoga i samoupravnoga socijalizma, njegovih posljedica i pomodarskih nostalgija.

Tema Socijalizam na klupi ostvarit će se u suradnji s Centrom za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Igor Duda, Lada Duraković, Boris Koroman, Andrea Matošević). Znanstveno-humanistički pristup temi predstavlja snažan impuls i priliku ulaska u sadržajan, epistemološko-metodološki i hermeneutički dijalog s istraživačima socijalizma, ali i svojevrstan manevar detabuiziranja "nepoćudne teme" koja je dugo vladala hrvatskim znanstvenim prostorom. Znanstvena produkcija račvat će se u nekoliko smjerova i bit će zastupljena svim dijelovima znanstvene produkcije – istraživanjem, objavom zbornika, okruglim stolovima, predavanjima, predstavljanjem knjiga…

Sva programska sajamska događanja, žarišno fokusirana na teme: Suvremena ruska književnosti i Vojvodina - Regija u Regionu ticat će se neposredno središnje teme, kao značajnog povijesnog nasljeđa na kojem mesijanski počiva zbilja suvremenosti s naznakom budućnosti.
Najdugovječnija zemlja (etatističkog) socijalizma, Rusija (negdanji SSSR), unatoč nečovječnim represijama i sveprisutnoj cenzuri (u apsolutno svim porama društva) iznjedrila je književnost i kulturu zavidne europske i svjetske razine, nezaobilaznu književnu i kulturnu baštinu na koju se podosta, katkad gotovo potpuno, oslanja postsocijalistička, suvremena ruska književnost. Ova žarišna točka 19. Sa(n)jma knjige u Istri realizirat će se u suradnji s Katedrom za ruski jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Živa Benčić-Primc, Ivana Peruško, Jasmina Vojvodić) i Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Okosnica suvremene ruske književnosti bit će sadržana u klasicima ruske književnosti 20. stoljeća, autorima disidentima čije je stvaralaštvo obilježio odnos sa sovjetskom vlasti i socijalizmom te suvremenim (i angažiranim) ruskim piscima s kraja 20. i početkom ovoga, 21. stoljeća. Tradicija održavanja manifestacije Dani Vojvodine u Istri, ove godine većinu svog programskog sadržaja održat će na 19. Sajmu pod nazivom Regija u Regionu. Suvremena kulturna scena Vojvodine predstavit će se intermedijalnim pristupom: koncertom, izložbom i filmom, a žarišno će ticati i tematsku sajamsku odrednicu na raspravama za okruglim stolovima i predstavljanjima autora.

Posljednje vijesti

Zabranimo nuklearno oružje

13.12.2013 Sajam

Zabranimo nuklearno oružje