Sa(n)jam knjige u Istri

Zabranimo nuklearno oružje

13.12.2013

„Korak ka elimininaciji nuklearnog oružja“

ICAN Southeast Europe dolazi na Sa(n)jam knjige u Istri sa željom da se i Jugoistočna Europa što prije uključi u rad na eliminaciji i zabrani nuklearnog oružja, da se građane informira o istom i da se mediji i predstavnici građanskog društva uključe u aktivnosti međunarodne kampanje.

Nuklearno oružje je jedino oružje za masovno uništenje koje još uvjek nije zabranjeno međunarodnim ugovorom, usprkos činjenici da posjeduje najveću razornu moć. Globalna zabrana nuklearnog oružja kasni, ali je moguća, uz adekvatan javni pritisak i političko vodstvo. Zabranom bi se posjedovanje nuklearnog oružja učinilo nelegalnim i otvorio put ka njegovoj potpunoj eliminaciji. Pregovori o zabrani trebali bi početi odmah. Sve dok nuklearno oružje postoji, postoji i opasnost da će biti upotrebljeno.

ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons - je globalna koalicija s više od 300 organizacija, članica iz 80 država koja od 2007. godine radi na širenju svijesti o neprihvatljivim humanitarnim posljedicama nuklearnog oružja, mobilizaciji javnosti, država, međunarodnih organizacija i organizacija građanskog društva radi poduzimanja akcija za započinjanje pregovora o sporazumu kojim će nuklearno oružje biti zabranjeno.     

Vijeće delegata Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca je na skupu održanom 17-18. studenog 2013. (Sidney), usvojio Rezoluciju i četvorogodišnji plan akcije s ciljem da se osigura da se nuklearno oružje više nikad ne koristi i da se njegovo korištenje zabrani.

Na Sajamu možete pronaći najnoviju brošuru ICAN-a na hrvatskom ZABRANIMO NUKLEARNO ORUŽJE SADA, a djeca će na Monte Libriću „razoružavati“ bombe (oslikavati bombu i pretvarati je u miroljubivu poruku) u okviru akcije „Nikad više bombe“.

 

Pripremila

Svetlana Bogdanović

ICAN SEE

Svetlana@ppps.org.rs

Posljednje vijesti

Zabranimo nuklearno oružje

13.12.2013 Sajam

Zabranimo nuklearno oružje