Sa(n)jam knjige u Istri

11. Sa(n)jam knjige u Istri

Pulski festival knjiga i autora
1.-10. prosinca 2005.
Središnja tema: Krimić
Dom hrvatskih branitelja

Uvodnim podnevnim pucnjem na temu Sajma – krimić i prvim ubojstvom u režiji Maura Ferlina započelo je svečano otvaranje 11. Sajma knjige u Istri. Jadranka Đokić, Vojo Šiljak te policijski inspektori dr. Fric i Vlado uveli su nas u svijet krimića, a direktorica Magdalena Vodopija u zbilju Sajma. Krimić je osvojio televizijske serije i filmove, ali nikad nije nestao iz knjižara i izdavačkih kuća, pače mnogima od njih kontinuirano je osiguravao egzistenciju, jer se jedino on sigurno prodaje. Najviše mu odgovara džepna knjiga i valjda se kao rijetko koji masovni književni proizvod može podičiti time da se čuveni pisci, sociolozi, glazbenici, glumci, političari i svakojaki drugi uglednici hvale kako ga čitaju. Gostovali su i domaći i strani pisci krimića u programu Ne pucajte u autora: Veit Heinichen, Wiliam Lashner, Nicolas Remin, Feđa Šešović, Andrej Kurkov, Edo Popović, Mima Simić…

Visprenog Vojka Šiljaka koji je mladenačke noćne razgovore zamijenio jutarnjim uz drugu kavicu i ponekim zalogajčićem, u opuštenom čavrljanju od osobnoga do književnog diskursa, zbunjivali su: Dacia Maraini, Zlatko Bourek, Nedjeljko Fabrio, Igor Mandić, Tonko Maroević, Boris Dežulović, Goran Tribuson i Zdravko Zima.
Šarmantni, duhoviti, elokventni, opušteni, preobrazovani i tkoznaštosvene voditelj Aljoša Pužar dočekivao je u kafiću Uliks na neformalne razgovore Milorada Stojevića, Slobodana Šnajdera, Ivicu Ivaniševića, Ante tomića, Juricu Pavičića, Ivanu Sajko, Delimira Rešickog, Zorana Lazića, Tonći Kožula i Teu Benčić Rimay.

Razgovor iza zavjese programska je novina ovog Sajma. Namijenjen svima onima koji su željni netrivijalna štiva, stručnih razgovora, znanstvenih rasprava, intelektualnih dosjetki i novotiskanih knjiga iz raznovrsnih područja nezaustavljiva ljudskog mišljenja. Zasićenost svakodnevicom potiče na razmišljanje, pa nimalo ne čudi sve veća popularnost esejistike, znanstvenih studija, kritike, općenito zahtjevnijih knjiga.

Već uobičajeni, no iznimno potreban program, Suton uz knjigu, Istranima je predstavio knjige i autore koji su obilježili godinu na izmaku. Dakako, tu su bili i kasnonoćni off programi u Galeriji Cvajner i u kafiću P14.

Dodjela nagrada Kiklop upriličena je u novootvorenoj dvorani Aruba cluba, 7. prosinca u 21.00 sat.

Najzanimljivija je bila neformalna hedonističko-obredna sekta Utorkaša, splitska ekipa novinara i pisaca koja se utorkom sastaje u splitskoj konobi Hvaranin, a iznimno za ovu priliku zajebavali su se u pulskoj Kantini. Utorkaši su specijalno za Sajam napisali splitsku zbirku priča Naši preci, bibliofilsko izdanje u stotinu četrdeset i četiri splitski potpisana, žigom nakladnika ovjerena i numerirana primjerka (prvi primjerak ljubomorno se čuva u pulskoj arhivi Sa(n)jam knjige u Istri, a posljednji 144. primjerak u konobi Hvaranin u Splitu).

 

Stranicu 11. Sajma knjiga možete pogledati ovdje!