Sa(n)jam knjige u Istri

12. Sa(n)jam knjige u Istri

Pulski festival knjiga i autora
Središnja tema: Poezija je pitanja srca
30. studenog – 9. prosinca 2006.
Dom hrvatskih branitelja

Festival su obilježili slavni talijanski spisatelji Umberto Eco i Claudio Magris koji su sa svojih dvadesetak europskih prevoditelja sudjelovali na simpozijuRadovi u tijeku/Lavori in corso, u okviru novopokrenutog festivala Polis-Jadran-Europa porinutog na 12. Sajmu. Prva četiri dana sve se vrtjelo oko planetarne ruže, semiotičara, lingvista, prevoditelja, komunikologa, znanstvenika i jednog od najprevođenijih pisaca današnjice Umbeta Eca. Multimedijalna manifestacija Polis-Jadran-Europa upoznala nas je i s mladom suvremenom književnom scenom Crne Gore i izdanjima koja su povodom te zgode izdana u biblioteci Kod Tomasa (nakladnici: Sa(n)jam knjige, Antibarbarus i Plima).

Najbrojniji gosti Festivala ove su godine bili pjesnici. Uostalom, nimalo čudno, tema Sajma Poezija je pitanja srca dovoljno kazuje, kako je pomnom analizom seciranja lirskoga srca dokazao Luko Paljetak na otvorenju. Više od pedesetak pjesnika, od blogerskih početnika do majstora soneta, izredalo se čitajući poeziju na programima Poezija kod Domenica iKlubu živih pjesnika. Tradicionalni program Doručak s autorom vrvio je poznatim imenima: Jakša Fiamengo, Umberto Eco, Andrej Nikolaidis, Zvonimir Maković, Ivan Rogić Nehajev, Predrag Matvejević…, jednako kao i ustaljeni Suton uz knjigu: opet Umberto Eco, Aleksandar Bečanović, Dragan Radulović, Gyeorgy Dalos, Sibila Petlevski, Renato Baretić, Milana Vuković Runjić, Predrag Matvejević… Samo za ovaj Festival pokrenut je program Kartular koji je ugostio Carla Spartaca Capogreca, Milana Rakovca, Miroslava Bertošu, Radomira Pavičevića, Jovana Nikolaidisa…

Nisu samo knjige i književnici bili u središtu pozornosti. Pored književnika bilo je i glazbenika (Rambo Amadeus, Kemal Monteno i Radojka Šverko), likovnih izložbi (Mladen Veža i suvremena crnogorska likovna umjetnost) te, i ove godine, nezaobilazni, splitski Utorkaši koji su, iznimno u petak, kao i lani, Sajmu podarili Našu spizu, literarno gastronomski zbornik priča dalmatinske probave i splitskih dišpeta za punim stolom.

Predzadnjega dana u hotelu Riviera podijeljeno je trinaest teških Kiklopa koji su ujedno i najavili (ne)sretan broj idućega Festivala knjiga i autora.

 

Stranicu 12. Sajma knjiga možete pogledati ovdje!