Sa(n)jam knjige u Istri
Pulski festival knjiga i autora
Središnja tema: Drugi Balkan
6.-15. prosinca 2007.
Dom hrvatskih branitelja

Plesnim performansom u režiji Matije Ferlina otvoren je trinaesti po redu Sa(n)jam knjige u Istri koji je upečatljivom koreografijom i još upečatljivijim kostimima mnogobrojnu publiku ispred Doma hrvatskih branitelja uveo u programsko žarište ovogodišnjeg festivala – Balkan to jest drugi Balkan onaj bez mita i predrasuda. Toj temi u čast ove godine predstavljen je i novi trodnevni program pod nazivom Balkanske (op)sesijena kojem su sudjelovali čuveni pisci, sociolozi, političari, antropolozi i ostali uglednici poput Andreja Nikolaidisa, Aleša Debeljaka, Katarine Luketić, Aleksandra Prokopieva, Ivana Čolovića, Ljiljane Filipović, Aleksandra Kjoseva, Nermina Sarajlića, Elizabete Šeleve, Beqë Cufaja, Ermisa Lafazanovskog, Srđe Pavlovića, Andree Pisac i Žarka Paića. Tema o kojoj se nerado govori i često zaobilazi, iznijela je na površinu probleme, vizije i predrasude geografsko-kulturne kategorije. Koliko je tema bila intrigantna u ovom dokazuje i činjenica da je u Pulu, isključivo zbog Balkana, stigao autobus zagrebačkih studenata filozofije.

Premijerno su se u Puli tom prigodom predstavile i dvije antologije balkanskih autora: CD izdanje antologije Jug-jugoistok ukratko koju je uredio Aleksandar Prokopiev te antologija Nepoznati susjed Richarda Swartza. Po prvi put u Puli organiziran je i susret nakladnika i autora Jugoistočne Europe. Skup je inicirala poznata njemačka fondacija S. Fisher Stiftung čija je brojna delegacija, zajedno s delegacijom leipziškog sajma knjiga, nekoliko dana boravila u Puli. Na konferenciji za tisak naših njemačkih prijatelja najavljena je trogodišnja suradnja Leipziga i Hrvatske koja ima započeti u ožujku 2008., a utemeljen je i internacionalni krug prijatelja Sa(n)jam knjige u Istri čiji su potpisnici njemački, austrijski, hrvatski, bosanski i ostali gosti.

Tradicionalni Doručak s autorom bio je prilika da se publika susretne s najvećim zvijezdama europske i domaće književne scene: po prvi put naDoručku gostovala je Slavenka Drakulić, a osim nje još tradicionalnijeg su Voju Šiljka dobrano namučili i Daša Drndić, Slobodan Šnajder, Aleksandar Flaker, Žarko Paić, Ivan Čolović, Laszlo Vegel, Nedžad Ibrišimović i Inoslav Bešker.

Bertijev program: ljubav na drugi pogled bio je ovogodišnja novost i jedan od, sa sigurnošću to sada možemo reći, najboljih programa koji je Sa(n)jam knjige, u suradnji s hrvatskim PEN centrom osmislio kao svojevrsni hommage Albertu Goldsteinu. Zaboravljene, a vrijedne knjige predstavili su nam Bertijevi prijatelji: Zvonko Maković, Žarko Paić, Tonko Maroević, Nikica Petrak i Nadežda Čačinović.

Sutonu uz knjigu počastili su nezaobilazni Utorkaši predstavljanjem treće po redu zbirke priča nevesele tematike Naši sprovodi te autori poput Ede Popovića, Dževada Karahasana i Nadežde Čačinović. Na premijerama Sutona mjesto više tražilo se tijekom predstavljanja novih romana Mirka Kovača i Claudia Magrisa, a dalek put iz Portugala prevalili su i supružnici Maldonado-Dionisio kako bi predstavili svoje hrvatske prozne i lirske prijevode.

U posebnim je programima Dušan Karpatsky predstavio češku Antologija hrvatske poezije, saznali smo kako izgleda najspominjaniji čovjek na odjavnim špicama HRT-a Đelo Hadžiselimović, a premijerno je, posljednjeg dana, predstavljena biografija i novi nosač zvuka splitskog kantautora Gibonnija.

Iz Splita nam je u goste došao i festival pričanja Pričigin koji je u dvije večeri okupio desetak pripovjedača i oko stotinjak slušatelja. Istarske umjetnike različitog izričaja predstavili smo u multimedijalnom programu Istra ispod kore, a u Kavani Mozart upriličili smo izložbu fotografija Ivana Balića Cobre.

Kako nam ipak sve to nije bilo dovoljno, organizirali smo i trodvnevni 0.2 festival Polis Jadran Europa, tečajeve kreativnog pisanja pod vodstvom američko-hrvatskog meštra od libra Josipa Novakovića, podijelili smo trinaest Kiklopa u pulskom rock clubu Uljanik, a najmlađima omogućili da i ove godine uživaju u kreativnim eko radionicama Holcima i DOOR-a.

 

Stranicu 13. Sajma knjiga možete pogledati ovdje!