Sa(n)jam knjige u Istri

16. Sa(n)jam knjige u Istri

Pulski festival knjiga i autora
Središnja tema: Knjiga i film
3.-12. prosinca 2010.
Dom hrvatskih branitelja

Tema ovogodišnjeg Sajma bila je Knjiga i film, spajanje i interakcija ovih dvaju medija, dviju umjetnosti, i njihova intermedijalnost stvara mogućnost novih umjetničkih dosega čime se na neki način može krenuti i korak dalje od onog što je Sajam knjige do sada učinio. Književnost i film isprepliću se na mnoge načine što je predstavljeno na 16. Sajmu knjige u Istru: od povezivanja književnih predložaka i njihovih filmskih realizacija, predstavljanja autora koji su ostali zabilježeni i povezani u obije sfere djelovanja, preko revalorizacije scenarija i scenarista kao dijela književnog miljea, do niza ostalih načina povezivanja pisane riječi i filma putem zapisa i iskustava filmskih redatelja, glumaca, snimatelja, kaskadera, monografija redatelja, legendarnih glumaca, predstavljanja knjiga filmoloških studija, filmskih eseja, zbirki filmskih kritika, kronike i povijesti filma, enciklopedija, leksikona, igranih i dokumentarnih filmova o književnicima, pjesnicima…

Ove godine na Sajmu izlagalo je 250 nakladnika koji su izložiti gotovo 22.000 naslova, uglavnom knjige koje su objavljene u posljednje tri godine. Sajmu se priključilo i oko stotinu volontera Sanjača knjiga koje je okupio Sajam i Sveučilišna knjižnica u Puli. Novost je Sajma info-punkt na pulskoj Portarati. Po prvi put Sajam ima filmski spot, volonteri okupljeni oko Lens medie snimili su filmski spot Sanjam.

Na otvaranju Sajma u protokolarnom djelu govorili su pulski gradonačelnik Boris Miletić, pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, direktorica Sajma Magdalena Vodopija, njemačka glumica i redateljica Maria Schrader i izraelska spisateljica Zeruya Shalev kojoj je pripala čast otvaranja sajma. Zeruya Shalev i Maria Schrader posebne su gošće Sajma i zajedno kao autorice simboliziraju osnovnu nit teme Sajma Knjiga i film. Poseban gost bio je pulski violončelist svjetskog glasa Stjepan Hauser. Redatelj svečanog otvorenja bio je Matija Ferlin.

Ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri označio je rekordnih 109 događaja i 155 sudionika programa. U okviru Sajma dogodila se knjižna nagrada Kiklop sa svojim posebnim programima, Festival dječje knjige Monte Librić, te recesijsko izdanje Festivala Polis Jadran Europa. Niti jedna dosadašnja tema Sajma nije toliko spontano ušla u sadržaje svih programa Sajma, niti iznjedrila toliko novih programa kao ovogodišnja Knjiga i film.

Nabrojimo samo neke od autora i gostiju u programima Zameo ih film, program koji najbolje oslikava povezanost knjige i filma: Rajko Grlić, Ante Tomić, slovenski književnik i redatelj Goran Vojnović, poznat po knjizi Čefuri Raus i filmu Piran – Pirano, Alek Popov, bugarski hit maker po čijoj je knjizi Misija London ove godine snimljen film…; Američka noć, program koji portretira filmske autore na Sajmu: glumicu i redateljicu Mariu Schrader, redatelja Krstu Papića, glumca Bogdana Diklića…; Ponoćni kauboji, noćni je program razgovora o filmovima, odnosu knjige, scenarija i filma, glazbe i filma: Rajko Grlić, Jurica Pavičić, Damir Karakaš, Slavoljub Stanković, Vinko Brešan, Andrijana Stojković, Livio Morosin, Vlado Kreslin…; Bertijev program kinoromana potpuno je bio posvećen književnosti i filmu, intelektualci i teoretičari Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinović i Iva Grgić Maroević govorili su o knjigama i filmovima: Prošle godine u Marienbadu, Jules i Jim, Gepard, Sati; ni Suton uz knjigu nije odolio temi: Miljenko Jergović, Slavoljub Stanković, Ivo Brešan, Ivan Aralica, Drago Orlić… U programu je bio i hommage filmskom teoretičaru Anti Peterliću i kultnom hrvatskom snimatelju Tomislavu Pinteru; na Doručku s autorom bili su Rajko Grlić, Dejana Šorak, Dušan Makavejev, Zeruya Shalev, Viktor Žmegač, Slavko Goldstein, Alek Popov, Dušan Karpatsky, Karl Markus Gauss, Geert Mak, Vojo Šiljak…; predstavljeni su časopisi Hrvatski filmski ljetopis, njemački časopis Scherbheft posvećen američkom redatelju litvanskih korijena Jonasu Mekasu i Treći program Hrvatskog radija s tematom Književnost i film koji je nastao u čast teme pulskog Sajma; teoretičari i kritičari filma koji su sudjelovali na ovogodišnjem Sajamu bili su: Hrvoje Turković, Diana Nenadić, Bruno Kragić, Enes Midžić, Nikica Gilić, Tonči Valentić, Jurica Pavičić, Tomislav Šakić, Marijan Krivak, Mima Simić, Srećko Horvat…

Kao i lani, recesijski Kiklop manji je i lakši, visok je 17 cm a težak jedan kilogram. Na velikoj pozornici Koncertne dvorane 16. Sajma knjige u Istri 11. prosinca u podne održana je svečanost proglašenja i uručenja knjižnih nagrada Kiklop za 2010. godinu. Ove godine na prijedlog Upravnog odbora knjižne nagrade Kiklop Nagrada za životno djelo dodijeljena je Slavku Goldsteinu.

Ove, 2010. godine Festival Polis Jadran Europa zbog drastično smanjenih financijskih sredstava ponovno je u zimskom terminu, u okrilju 16. Sa(n)jam knjige u Istri, shodno restrikcijskim mjerama, iznimno reduciranog programa koji se odvijao u samo jednom danu, 9. prosinca 2010. Središnja tema jednodnevnog Festivala Polis Jadran Europa 2010. bila je povezanost i svekoliki odnosi filma i grada pod nazivom Kinematički grad. Započelo je s predavanjem Allana Siegela u filmskoj Školi Polisa, projekcijom filma Dzige Vertova Čovjek s filmskom kamerom, zatim izložbom Kinematički grad i završilo multimedijalnim glazbenim performansom Zamrznuti grad.

Izložba dječjih romana, zbirki pjesama, slikovnica, spomenara, rječnika, važnih i jako važnih knjiga poželjela je i ove godine na 16. Sajmu svim malim knjigoljupcima dobrodošlicu. No, kako Festival ne čine samo knjige, na Monte Librić su ponovno svratili brojni zanimljivi gosti.

 

Stranicu 16. Sajma knjiga možete pogledati ovdje!