Sa(n)jam knjige u Istri

18. Sa(n)jam knjige u Istri

Pulski festival knjiga i autora, Središnja tema: Mediteran – Bijelo i Crno more, 30. studeni – 9. prosinca 2012., Dom hrvatskih branitelja Sa(n)jam knjige u Istri imao je, prvi puta u povijesti, "noćno otvorenje"! Sajam je svečano otvoren 30. studenog 2012. u 18 sati, a za posjetitelje je bio otvoren do 23 sata. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić svečano je otvorila Sajam, podsjetivši kako se upravo Pula prije nekoliko mjeseci kandidirala za svjetsku prijestolnicu knjige. Gradonačelnik grada Pule Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo nedavnim potpisivanjem ugovora o suradnji između Istarske županije, Grada Pule, Zagrebačke banke i Udruge Sa(n)jma knjige, koji će "Sajmu dati sigurnost i stabilnost u iduće tri godine". Pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica zaželio je organizatorima Sajma da "unatoč punoljetnosti ne ostare i ostanu zauvijek djeca". Posjetiteljima i sudionicima Sajma obratile su se i književnice iz Turske Ayfer Tunc i Ece Temelkuran, održavši zdravicu te podsjetivši kako "narode ponajviše zbližavaju kultura i umjetnost". Ceremoniju otvaranja u režiji Mauricija Ferlina vodio je Vojo Šiljak, a za glazbu se pobrinuo Dario Marušić, koji je za tu priliku skladao svojevrsno muzičko putovanje Mediteranom, posebno Turskom i Italijom.


Slojevit program Sajma sadržavao je programe posvećene središnjoj temi: Mediteran: Bijelo i Crno more – Turska i Italija, u koju spadaju u cjelini i programi Druga obala / L’altra costa, Kradljivci mora i Bertijev program: ljubav na drugi pogled, zatim autorima iz regije (Autori iz susjedstva), stručne skupove namijenjene prevoditeljima, knjižničarima, urednicima i dizajnerima (Sa(n)jam knjige u knjižnici), osnivanje Europskog instituta za književno prevođenje, (Nevidljiva knjiga) programe posvećene esejistici i publicistici (Razgovor iza zavjese), Istri (Istra ispod kore), najnovijim naslovima hrvatskih izdavača (Suton uz knjigu), te mnogobrojne popratne programe. Svaki dan Sajma započet je uobičajeno Doručkom s autorom, uz šarmantnog Voju Šiljka. Ove godine, u Puli, nastupio je najveći broj stranih autora u povijesti Sajma, njih 25 iz 8 zemalja. Uz turske (Ece Temelkuran, Ajfer Tunç, Nedim Gürsel, Murat Uyurkulak) i talijanske autore (Jole Zanetti, Claudio Magris, Giorgio Pressburger,
Luca Doninelli, Enrico Palandri) te autore iz regije (Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore) u Pulu su stigli i autori iz Portugala, Mađarske i Austrije.

Sa(n)jam knjige u Istri supotpisao je dvije knjige. Prvi hrvatski prijevod knjige "Pet gradova" turskog klasika Ahmeta Hamdija Tanpınara, Sajam je realizirao u suradnji s Katedrom turkologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu i zagrebačkim Antibarbarusom, u biblioteci Kod Tomasa. Knjiga "Naš Mosor" pisana je za pulski Sajam, kao hommage najosebujnijem Utorkašu i miljeniku pulske publike Miloradu Bibiću – Mosoru, a objavljena je u suradnji sa Slobodnom Dalmacijom.

U Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srdaca u Puli na vrhu Uspona De Ville, posljednjeg dana 18. Sajma knjige u Istri, 9. prosinca 2012., u podne, održano je svečano proglašenje, u režiji Mauricija Ferlina, i uručenje knjižnih nagrada Kiklop za 2012. godinu. Nagrada Kiklop 2012. godine dodijeljena je u 13 kategorija: dvanaest je dobitnika Kiklopa prema glasovanju stručnog glasačkog tijela, a dobitnika Kiklopa 2012. za životno djelo ove je godine pripala Mirku Kovaču.

 

Stranicu 18. Sajma knjiga pogledajte ovdje!

 

 

Prethodna / Sljedeća