Sa(n)jam knjige u Istri

Autor čita autora

 

Program Autor čita autora novi je sajamski program na kojem se najnovija izdanja poznatih književnika predstavljaju sučeljavanjem dvoje autora koji naizmjenice predstavljaju jedan drugoga.

Na 19. Sajmu očekuju nas  tri zanimljiva «sučeljavanja»:

6. prosinca u 19.00 sati - Miljenko Jergović s novim romanom Rod i Ivan Lovrenović s knjigom Nestali u stoljeću.

10. prosinca u 19.00 - Milana Vlaović s knjigom Indijančeva noć i Mirjana Dugandžija s djelom Rašeljka i druge žene.

13. prosinca u 19.00 sati - Tonko Maroević s djelom Redak mulja, redak pjene i Luko Paljetak s knjigom Razlozi za nepovjerenje u sustav obrane od tuče.  

Mirjana Dugandžija

Mirjana Dugandžija

Utorak, 10. prosinca - 19.00  DHB, Crveni salon Autorica čita autoricu

BIOGRAFIJA

Mirjana Duganžija rođena je 7. lipnja 1960. u Slavonskoj Požegi. Diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlena je kao novinarka u rubrici kulture u tjedniku Globus; prije toga isti je posao radila u Vjesniku i Nacionalu. “Nekoliko dana kolovoza” njezin je prvi roman, objavljen 2010. godine u izdanju Novi liber-EPH u Zagrebu. “Indijančeva noć” (V.B.Z.) njezin je najnoviji roman.

Miljeniko Jergović

Miljeniko Jergović

Petak, 6. prosinca - 19.00  DHB, Crveni salon Autor čita autora

BIOGRAFIJA

Miljenko Jergović rođen je 1966. u Sarajevu.
Kontraverzni je knjižavnik i novinar, živi i piše u Zagrebu. Dobitnik je poznatih domaćih i stranih književnih nagrada za gotovo sve svoje knjige, od kojih izdvajamo Gorana, Dizdara, Đalskog, Remarquea, Grinzane Cavour, Šenou, Kočića, Premio Napoli, te nagradu Jutarnjeg lista i nagradu Društva bosanskih pisaca. Najpoznatiji kao autor pripovjedaka tematski vezanih uz Bosnu i Hercegovinu. 
Odrastao je u Sarajevu gdje je diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Njegov književnički talent prepoznat je prvom pjesničkom zbirkom "Opservatorija Varšava" objavljenom 1988. godine, za koju je dobio Goranovu nagradu i Nagradu Mak Dizdar. Kasnije objavljuje još dvije zbirke poezije. 
Godine 1993. seli u Zagreb. Njegova prva, najpoznatija i najuspješnija zbirka pripovijetki o kaotičnoj svakodnevici života u zaraćenoj Bosni i Hercegovini "Sarajevski Marlboro", objavljena 1994. godine, osigurava mu međunarodno priznanje. Djelo je nagrađeno nagradom za mir Ericha-Marije Remarquea i nagradom Ksaver Šandor Gjalski.
Otada objavljuje pripovijetke, eseje i romane različite tematike, kao i kolumne i članke u brojnim izdanjima s područja bivše Jugoslavije, temeljem vlasničke strukture tih istih izdanja, a ne čitateljskog interesa.
Član je hrvatskog i bosanskohercegovačkog centra PEN. Njegova djela, prevedena su na dvadesetak jezika.

Bibliografija

Ivan Lovrenović

Ivan Lovrenović

Petak, 6. prosinca - 19.00  DHB, Crveni salon Autor čita autora

BIOGRAFIJA

Ivan Lovrenović rođen je 1943. u Zagrebu. Odrastao je u Mrkonjić-Gradu, gdje je završio osnovno školovanje. U Zagrebu je završio gimnaziju i filozofski fakultet. Radio u Mrkonjić-Gradu kao gimnazijski profesor i u Sarajevu kao urednik. Od 1993. do 1997. bio je u egzilu s obitelji (Zagreb, Berlin). Živi u Sarajevu.

Objavio je dvadesetak knjiga proze, kulturnopovijesnih studija, eseja i kronika. Godine 2005. izašla su mu Izabrana djela u osam knjiga (Durieux, Zagreb).

Knjiga o kulturnoj povijesti Bosne i Hercegovine (Unutarnja zemlja) objavljena mu je u prijevodima na njemački, engleski, ma­džarski i češki jezik.

Za esej “Ivo Andrić, paradoks o šutnji” dobio je 2009. nagradu “Midhat Begić” bosanskohercegovačkoga centra PEN-a i časopisa Novi Izraz.

U izdavačkoj kući Synopsis (Sarajevo – Zagreb) uređuje bibli­oteku Iz Bosne Srebrene (izabrani spisi bosanskih franjevaca).

Tonko Maroević

Tonko Maroević

Petak, 13. prosinca - 19.00  DHB, Crveni salon Autor čita autora

BIOGRAFIJA

Tonko Maroević rođen je u Splitu 1941. god. Diplomirao 1963. g. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1976. (Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas). Od 1970. god. zaposlen na Institutu za povijest umjetnosti. Istražuje suvremenu hrvatsku umjetnost, objavljuje likovne kritike i rasprave u periodicima, pregovore katalozima i mapama grafike, te monografije. Književnik je i prevoditelj.

Bibliografija

Luko Paljetak

Luko Paljetak

Petak, 13. prosinca - 19.00  DHB, Crveni salon Autor čita autora

BIOGRAFIJA

Luko Paljetak rođen je 1943. u Dubrovniku.
 Završio je Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju u Dubrovniku.
 Na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao kroatistiku i engleski jezik.
 Doktorat znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Pjesnik, prevoditelj, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist, pisac za djecu, dramski pisac.  Radio je kao redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka, zatim kao asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru i jedan od urednika Zadarske revije.
 Radi kao tajnik uredništva i glavni urednik časopisa Dubrovnik.
Živi i radi u Dubrovniku.

Bibliografija

Milana Vlaović

Milana Vlaović

Utorak, 10. prosinca - 19.00  DHB, Crveni salon Autorica čita autoricu

BIOGRAFIJA

Milana Vlaović rođena u Metkoviću 1971. godine. Diplomirana novinarka, skladateljica, spisateljica i kolumnistica. Osnovnu i srednju školu završila je u Metkoviću, a sa 18. godina odlazi na Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.Od dolaska u Zagreb počela je surađivati sa raznim hrvatskim glazbenicima, tako da već 1990. nastupa u pratećem sastavu sa Tajči na Pjesmi Eurovizije u Zagrebu, s pjesmom "Hajde da ludujemo". Sa 25 godina počela je pisati tekstove i glazbu za pop skladbe, a 2002. godine njezina pjesma "Sasvim sigurna" u izvođenju Vesne Pisarović pobijedila je na Dori, te je predstavljala Hrvatsku na Pjesmi Eurovizije. Napisala je do sada tri objavljene knjige "Blato", 2007., "Bomboni od meda" 2011. I “Rašeljka i druge žene” 2013.