Sa(n)jam knjige u Istri

Bijelo i Crno more i L'atra costa/ Druga obala

Stručne suradnje, poznanstva i prijateljstva ostvarena na prošlogodišnjem Sajmu između turske, talijanske i hrvatske književne scene, nastavit će svoje aktivnosti i na ovogodišnjem izdanju.  Prisustvo talijanskih autora i dvojezičnost kod ostvarivanja programskih ciljeva dio su posebnosti Sajma, koji afirmira suživot ovih dviju kultura na istom prostoru. U Circolu, Zajednici Talijana Pula, izvodit će se program pod nazivom L'atra costa/ Druga obala na kojem će se izlagati novíne iz kulturnog talijanskog miljea, a u programskom dijelu Bijelo i Crno more pridružit će se dragi nam, stari i novi prijatelji iz Turske koji će izložiti neke od najnovijih naslova iz turske književnosti.

 

Autori

 

Mitja Lamut

Petak, 13. prosinca - 16.00  DHB, Crveni salon Bijelo i Crno more (Mediteran)

BIOGRAFIJA

Mitja Lamut rođen je 1952. godine. Živi i radi kao odvjetnik u Ljubljani. Knjiga "Parobrodi Jadrana na razglednicama" njegova je druga knjiga s područja pomorstva; prvu knjigu, "Putnički brodovi na razglednicama", u kojoj je opisao sudbine najpoznatijih svjetskih putničkih brodova, objavio je 2003. godine.

Flavio Soriga

Flavio Soriga

Četvrtak, 12. prosinca - 19.00  DHB, Crveni salon Druga obala / L'altra costa 

BIOGRAFIJA

Flavio Soriga rođen je 1975. u Uti, na Sardiniji. Svjetski je putnik, lutajući talasemičar i neumoran pripovjedač, loš tenisač i povremeni novinar, te neuspjeli roker. Do sada je objavio romane “Diavoli di Nuraiò”, “Neropioggia”, “Sardinia blues” (Novela media, 2010.), “Il cuore dei briganti” te zbirku pripovjedaka “L’amore a Londra e in altri luoghi”. Osvojio je brojne prestižne talijanske književne nagrade među kojima i nagradu Mondello Città di Palermo. Piše za dnevne novine La Nuova Sardegna i Unità i vodi radionice kreativnog pisanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sassariju i u brojnim školama. Jedan je od začetnika književnog festivala u Gavoiju, a s prijateljima već pet godina organizira festival Settembre dei Poeti u Senegheu. Živi i radi u Rimu.

Ahmet Ümit

Ahmet Ümit

Subota, 7. prosinca - 19.00  DHB, Crveni salon Bijelo i Crno more

BIOGRAFIJA

Ahmet Ümit rođen je 1960. godine u Gaziantepu. 1983. završio je studij javne uprave na Sveučilištu Marmara. Od 1985. do 1986. studirao je politologiju na Akademiji za društvene znanosti u Moskvi. Njegova prva knjiga je zbirka poezije Sokağın Zulası (Ulično skrovište), objavljena 1989. Prvu je zbirku novela Çıplak Ayaklıydı (Noć je bila bosonoga), objavio 1992. Slijedile su je zbirke detektivskih novela Bir Ses Böler Geceyi (1994.), Agatha’nın Anahtarı (1999.) i Şeytan Ayrıntıda Gizlidir (2002.). 1995. godine se s Masal Masal İçinde (Za djecu i odrasle) okušao u drukčijem stilu, kao i 2008. s Olmayan Ülke. Prvi roman, Sis ve Gece koji je napisao 1996. smatra se remek-djelom kriminalističke književnosti. Nakon tog romana je 1998. objavljen Kar Kokusu, Patasana (2000.) i Kukla (2002.). Zatim slijede Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar i Memento za Istanbul. Ahmet Ümit je objavio i dva strip romana s İsmailom Gülgeçem: Başkomiser Nevzat - Çiçekçinin Ölümü, Başkomiser Nevzat – Tapınak Fahişeleri.