Sa(n)jam knjige u Istri

Promjene u Pravilniku nagrade KIklop za 2014.

17.09.2014

 

Knjižna nagrada Kiklop utemeljena 2004. godine kao godišnja nagrada za revaloriziranje nakladničke struke i postavljanja stručnih kriterija u vrednovanju autorskog rada ove godine održat će se jedanaesti put zaredom. 

Na temelju Statuta nagrade Kiklop, Upravni odbor u sastavu: Bruno Kragić, predsjednik, Nives Tomašević, potpredsjednica, i članovi Nataša Medved, Irena Miličić, Emica Kalogjera Rogić, Zdenko Ljevak i Dragana Vujatović 12. rujna 2014. izglasali su promjene u Pravilniku nagrade, a koje se odnose na kategorije knjižne nagrade i njezino biračko tijelo. 

 

Kiklop u 12 kategorija

Ovogodišnja nagrada Kiklop dodjeljivat će se u dvanaest kategorija. Jednoglasno su donesene odluke Upravnog odbora za ukidanje kategorije inozemnog autora godine i za ukidanje kategorije slikovnica godine. U kategoriji knjiga godine za djecu i mladež nakladnici će moći nominirati i slikovnicu. Ponovno se uvodi kategorija za oblikovanje knjige godine i po prvi puta se uvodi kategorija za nakladnika godine. O nagradi za nakladnika godine, isto kao i o nagradi za životno djelo, neće odlučivati široko biračko tijelo, već Upravni odbor. Nagrada za oblikovanje knjige godine uručivat će se grafičkom dizajneru/dizajnerici iz Hrvatske za zapaženo oblikovanje knjige objavljene u Republici Hrvatskoj. Zbog ove kategorije proširilo se i glasačko tijelo Kiklopa na članove Hrvatskog dizajnerskog društva i na članove Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, sekcije za grafički dizajn i vizualne komunikacije.

 

Kategorije koje prema rezultatima glasovanja stručnog biračkog tijela u dva kruga dodjeljuje Utemeljitelj nagrade za 2014. godinu su:

  • urednik/ica godine,
  • prozno djelo godine,
  • debitant/ica godine,
  • pjesnička zbirka godine,
  • knjiga eseja godine,
  • publicistička i znanstveno-popularna knjiga godine,
  • znanstvena knjiga godine,
  • knjiga godine za djecu i mladež,
  • prevoditelj/ica godine,
  • oblikovanje knjige godine.

A, kategorije koje dodjeljuje Utemeljitelj na prijedlog Upravnog odbora su:

  • nagrada za životno djelo,
  • nagrada za nakladnika godine.

Za Kiklopa glasuje stručno biračko tijelo koje se pri ocjenjivanju izdanja ravna umjetničkim i stručnim standardima, a ne komercijalnim uspjehom. Biračko tijelo sačinjavaju:

          - članovi Društva hrvatskih književnika,

- članovi Hrvatskog društva pisaca,

- članovi Hrvatskog dizajnerskog društva

- članovi Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, sekcije    za grafički dizajn i vizualne komunikacije

- članovi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade,

- članovi Hrvatskoga knjižničarskog društva,

- članovi Društva hrvatskih književnih prevodilaca

- članovi Hrvatskog PEN centra,

- profesori hrvatskih visokih učilišta,

- direktori i urednici nakladničkih kuća registriranih u Republici Hrvatskoj,

- novinari u kulturi,

- književni kritičari

- Profesori hrvatskih visokih učilišta i ostale osobe koje smatraju da imaju pravo glasovanja, a nisu obuhvaćene nekom od navedenih udruga.

Prijave za glasače su u tijeku, a status glasača stječe se samostalnom prijavom prije početka glasovanja na internet stranici Sa(n)jam knjige u Istri: www.sanjamknjige.hr. Prijave traju do kraja listopada.

Nakladnici će svoje naslove moći prijaviti od 15. listopada do 25. listopada 2014.

Glasovanje za Kiklopa provodit će se u dva kruga:

PRVI KRUG – glasovanje za nominacije: od 3. do 10. studenog 2014.

DRUGI KRUG– glasovanje za dobitnike nagrade: od 17. do 24. studenog  2014.

Objava nominacija nagrada Kiklop održat će se 14. studenog 2014., a svečana dodjela nagrada 14. prosinca 2014. u sklopu 20. Sa(n)jam knjige u Istri.

 

Za Upravni odbor Kiklopa,

Bruno Kragić, predsjednik Nagrade

 

Za Utemeljitelja Nagrade,

Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri

Posljednje vijesti