Sa(n)jam knjige u Istri

Doručak s Ljudmilom Petruševskom

13.12.2014

Premda je u Rusiji objavljen još 1991. godine, roman ruske spisateljice Ljudmile Petruševske "Vrijeme noć" tek je ove godine objavljen u Hrvatskoj u izdanju Naklade Ljevak te je preksinoć u društvu autorice predstavljen na pulskom Sajmu knjige u Istri.

Ljubav je narkotik

No, kako je autorica rekla Voji Šiljku jučer ujutro na "Doručku s autorom", ovaj je roman i u SAD-u izišao s kašnjenjem. Roman je to o ženi koja u uvjetima zastrašujuće sovjetske svakodnevice i nestajanja emotivnih principa u borbi za goli život, doživljava strašne gubitke. No, naglašeno je, to je ipak roman o ljubavi, koju autorica definira kemijom, narkotikom, bolešću.

U Sovjetskom savezu je nakon objave prvog njenog djela 1972. godine, kada je imala 34. godine, skoro deset godina Petruševska bila zabranjeni pisac. "Djeca su me tada spasila", kazala je 76-godišnja autorica, koja je 1988. objavila zbirku priča "Besmrtna ljubav" s kojom je postigla izvanredan uspjeh i kod čitatelja i kod kritike. New York Times proglasio ju je najvećom ruskom živućom autoricom, a ovaj njezin roman uvršten je u uži izbor za najprestižniju rusku nagradu (ruski Booker), i preveden je na više od 30 jezika.

U Rusiji uživa status živućeg klasika, a kako ju je u Crvenom salonu predstavila Ivana Peruško, profesorica na katedri za ruski jezik i zagrebačkog Filozofskog fakulteta, ona je multitalent - prozaik, dramaturg, pjesnikinja, scenaristica igranih i animiranih filmova, autorica bajki za djecu, bajki za odrasle, slikarica, pjevačica i predavačica na fakultetu. Iako su je promotori predstavili kao skromnu osobu, svojim teatralnim nastupom i na trenutke isforsiranim istupima Ljudmila Petruševska nije baš ostavila takav dojam.

Smijeh je sloboda

Uz apsurd kao najizraženiju značajku njenog stvaralaštva, ona se veže uz crni realizam ("crnjak"), na što je autorica rekla: "Čehov i Shakespear su crnjaci, što znači da sam u jako dobrom društvu". Kad je njen roman "Vrijeme noć" uprizoren na kazališnim daskama u Moskvi, Rusi su se smijali, dok su u Švedskoj i Poljskoj plakali, a uz to je Petruševska napomenula: "Samo mi razumijemo koliko je naš život smiješan"

- Ja sam vedra osoba. Pišem smiješne priče i u najtužnijim pričama. Smijeh je sloboda. Kad se čovjek smije, ne plače, kazala je autorica.

Znakovito, premda je s iskustvom na vlastitoj koži kritički govorila o Sovjetskom savezu (a primjerice i djed joj je, slavni filolog, zbog javnih kritika protiv Staljina strpan na 20 godina u ludnicu), uz evociranje Hruščova i Brežnjeva - odbila je govoriti o Putinu.

Voli kriminalističke romane, ali ne voli Agathu Christie koju drži lukavom ženom. Triput je bila sretna u životu, kad je dobila svoje troje djece - Kirila, Fjodora i Nataliju, davši im imena članova nekadašnje carske obitelji. (Zoran ANGELESKI)

Posljednje vijesti

Istarska razglednica

18.12.2014 Sajam

Istarska razglednica

Ne čitam i ne pušim

12.12.2014 Sajam

Ne čitam i ne pušim