Sa(n)jam knjige u Istri

Dževad Karahasan: UTJEHA NOĆNOG NEBA

10.12.2014

 

Vrlo je zanimljivo bilo u ponedjeljak navečer na predstavljanju knjige Dževada Karahasana "Utjeha noćnog neba", o čemu su pored autora govorili Velimir Visković i Nikica Petković.

- Svidjela mi se ideja o trilogiji o Omaru Hajjamu čiji je ovo drugi dio. U nas je on poznat kao pjesnik, ali bio je i astronom, bavio se znanošću, medicinom i djelovao je u 12. stoljeću. Ovdje ga u Karahasanovoj knjizi susrećemo u zrelim godinama, izumitelj je kalendara. Knjiga djeluje na nekoliko razna, analizira sustav vlasti jednoga carstva, a donosi i iznimno interesantan dijalog između sultana i vezira, kazao je Visković. Autor novog kalendara To je, kako su rekli tijekom predstavljanja Petković i Visković, drugi dio romaneskne trilogije Dževada Karahasana posvećene ovom velikom perzijskom matematičaru, astronomu i pjesniku. Dok je prva knjiga, "Sjeme smrti", tematizirala život mladog Hajjama koji tek započinje znanstvenu i umjetničku karijeru, u ovoj knjizi je on predstavljen na vrhuncu uspjeha: doživio je velika priznanja kao autor novog kalendara, za koji mnogi autoriteti tvrde da je najbolji i najprecizniji dotad. To mu osigurava status dvorskog astronoma i velike prihode. Zasnovao je i sretnu obitelj, a doživljava i osobnu sreću. Međutim, u državi započinju nemiri, a predstavljači su kazali kako su upravo tada, još u Hajjamovoj eri počeli neki fenomeni koji će do dan-danas postati i ostati aktualni.

- Autor se na trenutke pretvorio u alter ego ovoga znanstvenika, a pokazuje nevjerojatnu brigu za književnost, za svaku riječ. Predstavlja i vrlo zorno brojne aspekte jedne epohe. U ovoj knjizi kazuje da se Bog prema svijetu odnosi kao pauk prema paučini, jer je izvana i iznutra, naglasio je Visković. Sam autor pročitao je nekoliko ulomaka iz ove knjige, pokazavši da su predstavljači imali pravo kada su rekli da se roman odlikuje vrhunskim stilom i velikom erudicijom.

 

Posljednje vijesti

Istarska razglednica

18.12.2014 Sajam

Istarska razglednica

Ne čitam i ne pušim

12.12.2014 Sajam

Ne čitam i ne pušim