Sa(n)jam knjige u Istri

Ovogodišnje izložbe

07.11.2014

 

Jučerašnji svijet

NEMIRNO ZATIŠJE PRED BURU – VRIJEME PRIJE 1914.: izložba Austrijskog kulturnog foruma prigodom obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata

Vrijeme prije Velikog rata proživljava procvat na svim područjima ljudskog djelovanja: Sigmund Freud istražuje podsvijest naše egzistencije, žene se počinju emancipirati, cionisti žele židovsku državu, glazba napušta temelje harmonije, a slikarstvo se oslobađa konkretnosti. Središte pozornosti izložbe je ukazivanje na kulturno-znanstvenu dimenziju "burnog vremena oko 1914." i značenje tog vremena za početak Moderne.

 

 

Mauricio Ferlin: ZATVORENO MORE (Climb Every Mountain) – izložba

Mauricio Ferlin izložbom Zatvoreno more (Climb Every Mountain) prikazat će metaforu "o minulom stoljeću, ali i o današnjem trusnom vremenu". Minirano pulsko more 1914., francuska podmornica Curie i George Ludwig von Trapp, otac pjevajuće obitelji iz predstave, a potom i iz megapopularnog holivudskog filma Moje pjesme moji snovi, asocijativne su okosnice izložbe. Autor svojevrsnim bricolageom, propitkuje umjetničke potencijale u komunikaciji s današnjim suvremenim svijetom. S jedne strane stavlja u relaciju rat, prijetnju, zatvorenost i kraj jednog svijeta, a s druge pak optimizam i populariziranu europsku životnu priču na holivudski način. Sajam tako na najbolji mogući način otvara desetodnevnu raspravu o stoljetnom minulom vremenu u korelaciji sa suvremenošću.

 

 

Noć stripa

Nina Bunjevac: ZEMLJA OTACA – izložba

Izložba će predstaviti strip crteže iz prvog "dugometražnog" romana u stripu Fatherland (Zemlja otaca), kanadske autorice Nine Bunjevac, koji prema svjetskim recenzijama spada u sam vrh priča ispričanih u slikama i riječima.

 

 

Noć stripa

Aleksa Gajić: STRIP TAVAN ALEKSE GAJIĆA – izložba

Aleksa Gajić jedan je od najproduktivnijih srpskih autora u stripu, ilustraciji i animaciji. Na izložbi Strip tavan Alekse Gajića predstavit će table, ilustracije i nagrađivane “strip-artefakte” koji uz humor, često u maniri Montyja Pythona, propitkuju medij stripa, njegovu izvornost i starost.

Posljednje vijesti

Istarska razglednica

18.12.2014 Sajam

Istarska razglednica

Ne čitam i ne pušim

12.12.2014 Sajam

Ne čitam i ne pušim