21. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: OTOK-GETO-AZIL
Dom hrvatskih branitelja, od 3. do 13. prosinca 2015., Radno vrijeme: 9-21

SYLVAIN COISSARD

Nakon 15 godina rada kao direktor odjela za međunarodna prava u raznim izdavačkim kućama, 2007. godine otvara Agenciju Sylvain Coissard. Tijekom godina radio je s brojnim francuskim autorima stripa i knjiga za djecu, kao što su Emile Bravo, Lewis Trondheim, Nicolas de Crécy, Mathieu Sapin i drugi. Radi i kao kustos na Festivalu stripa i ilustracije Bastia u Francuskoj te već 15 godina organizira izložbe posvećene najvećim međunarodnim autorima. Suautor je knjige The True History of Art

 

 

CLAUDIO CURCIO

Claudio Curcio rođen je u Napulju 1971. Godine 1995. otvorio je trgovinu stripova i osnovao kulturnu udrugu s ciljem pokretanja Festivala stripa u Napulju – 1998. rođen je Napoli COMICON – Međunarodni festival stripa – koji danas slavi svoje 18. izdanje. Uz upravljanje festivalom, započeo je karijeru i kao kustos, u suradnji s nekim od najvećih umjetnika kao što su Bilal, Moebius, Manara, Liberatore, Mattotti i mnogi drugi, da bi 2007. potpisao ekskluzivan ugovor kao kustos i agent za svjetske izložbe Mila Manare, jednog od najvažnijih talijanskih strip umjetnika.

 

 

BELI SLADOLED – Leon Zuodar and Miha Perne

Slikarski duo, braća po kistu, diplomirali su na isti dan 2004. godine. Svoje su radove predstavljali diljem Europe i šire, a 2011. godine osvojili su nagradu OHO. Ova mala tvrtka iz Slovenije punim nazivom BS books & zines bavi se izdavanjem crtačkih i grafičkih fanzina, knjiga o umjetnosti i sličnih publikacija, a njihova izdanja prepuna su eksperimentalnih i duhovitih crteža namijenjenih poznavateljima umjetnosti i drugim fanaticima crteža. 

 

 

GISÈLE DE HAAN

Pariška urednica Gisèle de Haan završila je studij književnosti, a od 1988. godine bavi se stripovima. Radila je za tvrtku Albin Michel kao glavna urednica stripova u poznatom časopisu L'Echo des Savanes, gdje je objavljivala sve važnije francuske i međunarodne umjetnike stripa, kao što su Druillet, Moebius, Reiser, Wolinsky itd. Od 2007. godine radi kao urednica zbirke u nakladi Dargaud te je uredila knjigu Mila Manare za Glénat.

 

VIBOR JUHAS

Bavi se ilustracijom, animacijom, glazbom i filmom. Režirao je, snimio i montirao nekoliko glazbenih spotova lokalnih glazbenih sastava. Režiser, snimatelj i koscenarist dugometražnog dokumentarnog filma "Monteparadiso 20". Od 2014. vodi radionicu izrade animiranog filma u sklopu Pula Film Festivala te je autor mnogih animiranih spotova za razne manifestacije i kazališne predstave. Ilustrator i koautor dvije slikovnice: Strahosmijeh i Ponoć u Parku 52 te nekolicine kratkih stripova.

 

KATARINA KALYTKO

Jedna je od najistaknutijih ukrajinskih pjesnikinja i prevoditeljica balkanskih autora. Ukrajinska je prevoditeljica Miljenka Jergovića, Semezdina Mehmedinovića, Meline Kamerić, Nenada Veličkovića i drugih. Dobitnica je prevodilačke nagrade Metaphora u 2014. godini za prijevode Miljenka Jergovića i Marka Pogačara. Organizatorica je balkanskog programa na Intermezzo Short Story Festivalu i dugogodišnji je suradnik na Lavovskom književnom sajmu.

 

 

MARKO KOCIPER

Strip, satira, socijalne i erotske teme područja su kojima se bavi Marko Kociper. Ostvario je sedam samostalnih strip albuma: Svinjsko dobrih osem let (MKC Koper), dok mu je ostalih šest Podgana, Dika, Jazbec in ostali svet, Roza via Kociper: Strip je že vredu mama, Sveta jeza i Jazbec in otok mrtvih objavljeno u izdanjima Strip burgera. Surađivao je, također, i u antologijama: Deveta soba, Podmazzane zgodbe, Greetings from Cartoonia…

 

GORAN LAKIĆEVIĆ KOSTROVIĆ

Pjesnik, prevoditelj s francuskog i izdavač objavio je četiri zbirke pjesama od kojih je za Mit o kamenom umu 1989. godine dobio nagradu Đura Jakšić. Prevodio je, između ostalih, Sartrea, Becketta, de Rougemonta, Colettea, Volkova, Caracoa, Bejarta, Daumala, Baroua, Chaboutea, Larsena, Tardija, De Crécyja, Rabatea, Petersa i Davida B-a. Urednik je edicije Tripovetke izdavačke kuće Kornet. Jedan je od osnivača i urednik izdavačke kuće Besna kobila koja prvenstveno objavljuje grafičke romane i stripove.

 

EDMOND LEE

Prodajom autorskih prava u području izdavaštva i stripa bavi se dulje od desetljeća. Prva profesionalna stripaška iskustva stekao je 2004. kod francuskog izdavača stripova Glenat. U Les Humanoids Associés, francuskoj podružnici kuće Humanoids, vodi odjel autorskih prava, odgovoran za medijska, autorska i trgovinska prava kućnih izdanja, poput Incala ili Metabaronsa koja su prevedena i izdana na više od 20 jezika diljem svijeta.

 

 

 

KRUNO LOKOTAR

Kruno Lokotar (Daruvar, 1967) završio je komparativnu književnost, povijest i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugogodišnju uredničku karijeru započeo je u časopisima  Godine i Godine nove, a nastavio u izdavačkim kućama AGM i Algoritam. Sudjelovao je na Festivalu alternative književnosti kao selektor i voditelj programa te je jedan od pokretača Fališ-a (Festivala alternative i ljevice u Šibeniku). Dobitnik je prvog Kiklopa za najboljeg urednika 2004. godine. Trenutno radi i na emisiji Prekid programa zbog čitanja Trećeg programa HRT-a. Živi i radi u Zagrebu

MIRON MILIĆ

Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Grafički odjel na Akademiji likovnih umjetnosti upisao je 1999., a diplomirao 2006. u klasi prof. Miroslava Šuteja. Od 2002. godine se intenzivno bavi crtežom i izlaže svoje radove u zemlji i inozemstvu. Radi kao ilustrator i slobodni umjetnik u ateljeu u AKC Medika, a posljednjih se godina ističe i kao street art muralist. Sudjelovao na nekoliko međunarodnih festivala i rezidensa u Ljubljani, Beogradu, Moskvi, Heilbronu i Zagrebu.

 

KATERINA MIROVIĆ

Kao kuratorica, producentica i urednica bavi se umjetnošću od kraja osamedesetih prošlog stoljeća. Uključena je također u organizaciju različitih manifestacija vezanih za strip: izložbe, radionice, natječaji i sl. Suosnivačica je i članica uredništva magazina Strip burger koji izlazi od 1992. godine i glavna je i odgovorna urednica edicija Republika Strip, Ambasada Strip, Minimunuds i O. Suosnivač je i festivala svjetla Svetlobna gverila.

 

IVAN MIŠKOVIĆ

rođen je 1961. godine u Rupama kod Šibenika, počeo je objavljivati već kao osnovnoškolac, 1976. objavljuje svoju prvu karikaturu u dnevniku Večernji list. S početkom studiranja likovne umjetnosti na tadašnjem Pedagoškom fakultetu i počinje raditi honorarno u Valu kao ilustrator, strip crtač  ali i kao grafički, odnosno tehnički urednik. Uskoro taj isti posao počinje raditi i u dnevniku Novi list.  Od 1993. godine počinje za prilog 7 tv dana crtati pasice "2 x crno", nastavljajući tradiciju započetu u Valu. I to je početak famoznog crnohumornog serijala koji traje već više od dvadeset godina, i po kojem je ostao najprepoznatljiviji široj publici. Sabrani izbor iz dotad objavljenih pasica objavio je u Adamiću u dosad u četiri knjige (prva je objavljena 1996. a posljednja prije 11 godina). Knjiga peta 240xCRNO veliki je Miškovićev "come back" vlastitom opusu.

IVANA PIPAL 

Diplomirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se vizualnom umjetnošću  kroz raznolike medije, ilustraciju, animaciju i strip, umjetničku knjigu, instalaciju i video. U nakladi 2x2 objavila je svoju prvu knjigu Priča o teti Mandi, za koju dobiva Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu te je nagrađena poticajem Grada Zagreba za najbolja ostvarenja na području književnoga stvaralaštva u 2013. godini.

ISMINI RADOULOVITS

Kao kuratorica, producentica i urednica bavi se umjetnošću od kraja osamedesetih prošlog stoljeća. Uključena je također u organizaciju različitih manifestacija vezanih za strip: izložbe, radionice, natječaji i sl. Suosnivačica je i članica uredništva magazina Strip burger koji izlazi od 1992. godine i glavna je i odgovorna urednica edicija Republika Strip, Ambasada Strip, Minimunuds i O. Suosnivač je i festivala svjetla Svetlobna gverila.

 

 

VLADIMIR ŠAGADIN 

Grafički dizajner, ilustrator i strip izdavač, prepoznat u hrvatskoj javnoste kao voditelj televizijsko glazbenog talk showa “Šlep show”. Piše kritike o stripovima i organizira razne programe koji promoviraju strip umjetnost. Osnovao je izdavačku kuću 2x2 u kojoj izdaje knjige sa snažnom vizualnom kompetentom, bilo da se radi o stripovima, ilustriranim ili umjetničkim knjigama. 

 

 

BORIS STANIĆ

Slikar i strip autor. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu, odsjek slikarstvo. Sudjelovao je i izlagao svoje radove na mnogobrojnim radionicama i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Neka od njegovih djela su: grafički roman Radosav: Jutarnja magla, zbirka stripova Blatište, grafički roman Atentat - s one strane patnje te je jedan od autora grafičkog romana Miroslavljevo jevanđelje: apokrifna verzija. Trenutno radi na drugom dijelu trilogije Radosava

 

MARKO ŠUNJIĆ

Završio je 2000. studij matematike na zagrebačkom PMF-u. Svoju ljubav prema stripu koju vuče još iz djetinjstva, 2001. spaja s poslom i stvara prve domaće internet stranice o stripu, www.stripovi.com, koje i dalje uređuje. Kao kourednik i prevoditelj u izdavačkoj kući Libellus, 2004., pokreće hrvatsko izdanje kultnog serijala o Kenu Parkeru, a na ljeto 2006. osniva izdavačku kuću Naklada Fibra, koja je do sada objavila preko 320 izdanja i s vremenom postal sinonim za kvalitetnu strip literaturu u Hrvatskoj.

 

 

ANNA VOVCHENKO

Prevoditeljica iz Kijeva, diplomirala je na kijevskom Nacionalnom sveučilištu Taras Ševčenko. Prevodi s engleskog i španjolskog na ukrajinski jezik. Dobitnica je nagrade za promociju kanadske kulture u Ukrajini te prevoditeljske nagrade “Metaphora” 2013. za prijevod eseja Federica García Lorce Teorija i funkcija duendea. Predavačica je na španjolskom odsjeku škole mladih prevoditelja Bartleby and Co te je organizator španjolskog i mediteranskog programa na Intermezzo Short Story Festivalu. 

 

ALEKSANDAR ZOLOTIĆ

Ilustrator dječjih knjiga i strip autor. Osvojio je za svoj debitantski strip Korporativni Pandemonijum (izdavač Besna kobila) nagradu za najbolje strip izdanje Beogradskog sajma knjiga 2014. Diplomirao je na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu na odsjeku za ilustraciju i animaciju. Trenutno radi u tvrtki za razvoj video igara u Beogradu.

 

 

 

Prethodna / Sljedeća