21. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: OTOK-GETO-AZIL
Dom hrvatskih branitelja, od 3. do 13. prosinca 2015., Radno vrijeme: 9-21

O udruzi

Udruga Sa(n)jam knjige u Istri osnovana je 2004. godine, a nastala je iz njezinog najznačajnijeg projekta Sa(n)jam knjige u Istri, koji su utemeljili Boško Obradović, Magdalena Vodopija, Tereza Pulja  i  Zoran Vodopija  u okrilju bivše, kultne, pulske knjižare  Castropola. Naglim razvojem festivala knjiga i autora unutar Sajma ukazala se potreba za stvaranjem udruge koja okuplja kreatore i organizatore ovoga nesvakidašnjeg susreta ponajboljih hrvatskih pisaca i eminentnih književnih zvijezda iz cijelog svijeta, ali i značajne hrvatske i inozemne umjetnike koji stvaraju specifičnu, nekonvencionalnu atmosferu Sajma kroz razne izložbe, koncerte, kazališne predstave, performanse i filmske projekcije.
Udruga je osnovana sa svrhom udruživanja, organizirana rada i djelovanja građana i mladeži na raznim poljima promidžbe knjige i pisane riječi, kulture, umjetnosti, obrazovanja, stvaralaštva i nakladništva te njihova svekolikog promicanja.

 

Članovi udruge:
Magdalena Vodopija (predsjednica Udruge i direktorica Sajma), Slavica Ćurković (direktorica  Monte Librića, glavna organizatorica Sajma i dopredsjednica Udruge), Egle Vošten (dugogodišnja glavna organizatorica Sajma), Mauricio Ferlin (stalni suradnik Sajma, poznati hrvatski dizajner, redatelj video spotova, dobitnik mnogobrojnih nacionalnih nagrada), Miodrag Kalčić (član programskog odbora Sajma, pisac tekstova i urednik kataloga), Rozalija Obradović (predstavnica utemeljitelja Sajma), Matija Ferlin (dugogodišnji Sajamski suradnik), Rea Korani (dugogodišnja suradnica Sajma), Tina Zenzerović (voditeljica prodajnog dijela  Sajma), Iris Mošnja (urednica web stranice Sajma i odnosa s javnošću), Vibor Juhas (član dizajnerskog tima i tehničar), Matko Plovanić (član dizajnerskog tima i tehničar), Nina Plovanić(pomoćnica voditeljice prodaje), Tereza Pulja (dugogodišnja voditeljica prodajnog dijela Sajma, poznata pulska knjižarka), Gorka Ostojić Cvajner (kustosica Sajma, poznata povjesničarka umjetnosti i galeristica), Dario Marušić (suradnik Sajma, glazbenik i etonomuzikolog), Andrea Matošević (dugogodišnji suradnik Sajma, docent na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli), Marta Andrić(članica programskog odbora, znanstvena novakinja za turski jezik), Marina Orlić (autorica nagradnog kipića - Kiklop, samostalna umjetnica), Ljiljana Avirović (suradnica Sajma, profesorica na tršćanskom Fakultetu za prevoditelje), Ana Bogišić (članica programskog odbora), Emina Popović (organizatorica Sajma i prevoditeljica) i Anne-Kathrin Godec (članica programskog odbora Sajma, spisateljica). 

* Na popisu članova Udruge zauvijek će ostati ime poznatog hrvatskog urednika, prevoditelja i književnika  Alberta Goldsteina,  jednog od najznačajnih suradnika Sajma, koji je preminuo u svibnju 2007. godine.

 

Ciljevi udruge:

Ciljevi Udruge su promicanje, poticanje, razvoj i predstavljanje knjiga, autora, pisane riječi, kulture i kulturne baštine. Organizacija književnih manifestacija i sajmova knjiga, promicanje istarskih i hrvatskih umjetnika u Hrvatskoj i inozemstvu te predstavljanje inozemnih autora i umjetnika u Hrvatskoj, suradnja sa srodnim udrugama, sudjelovanje u međunarodnim i interdisciplinarnim projektima, davanje dodatnog poticaja prilikom stvaranja regionalnoga kulturnog identiteta Istarske županije i grada Pule kao njezinog najvećeg urbanog središta, samo su neki od načina kroz koje Udruga želi ili već ostvaruje navedene ciljeve.

 

Svrha i područje djelovanja organizacije:
Svrha Udruge jest povezati i predstaviti umjetnike i znanstvenike kako s prostora Mediterana, Srednje Europe i Jugoistočne Europe putem snažnih kulturoloških projekata, napose onih vezanih uz knjigu. Udruga djeluje u Republici Hrvatskoj, no izvrsno surađuje i s regijama iz okruženja te ostatkom Europe. Snažne veze već su uspostavljene s međunarodnim partnerima:  Leipziškim sajmom knjiga,  časopisom Schreibheft iz Kőlna, organizacijom Plima iz Ulcinja Beogradskim sajmom knjiga,  Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu, Göethe-Institutom,  Hrvatsko-turskom udrugom prijateljstva, Institutom Camōes.


Projekti udruge:
Osnovni projekt Udruge jest Sa(n)jam knjige u Istri – pulski festivala knjiga i autora, utemeljitelj je knjižne nagrade Kiklop, Centra za knjigu Istre, multidisciplinarnog festivala Polis-Jadran-Europa i festivala dječje knjige Monte Librić.


Nagrade Sajmu:
Magdalena Vodopija, dobila je, kao direktorica Sa(n)jam knjige u Istri, dvije značajne nagrade:  Nagradu Grada Pule 2004. godine i nagradu Istriana, kao najuspješnija osoba u Istri u oblasti kulture 2008. godine.

 

Prethodna / Sljedeća