21. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: OTOK-GETO-AZIL
Dom hrvatskih branitelja, od 3. do 13. prosinca 2015., Radno vrijeme: 9-21

ART & MUSIC NA SAJMU

Nastao u vruće ljeto tužne 1993. godine, Art & Music bio je nadrealno utočište svim poklonicima pop kulture, posebno rock'n'rolla i stripa. U gradu izbjeglica, regrutacija, praznih plaža i zatvorenih hotela, u zemlji u ratu, stvoren je festival na kojem se nesputano prkosilo vremenu. Magična kombinacija stripa i rock'n'rolla stvorila je jedinstvenu platformu otpora prema ludilu 90-ih, platformu mlade publike koja nije pristajala na nacionalističke podjele i agresivno slavljenje ognjištarskih vrijednosti. Slavili su strip junake i neafirmirane rock bendove koji su nakon Art & Musica postali itekako poznati. U stvari, teško se može naći dobar bend u Hrvatskoj i regiji koji se nije popeo na pozornicu A&M festivala, i to u vremenima svojih početaka. Art & Music zadnjih godina ima problema. Jednostavno, ne uklapa se u ovo naše neoliberalno vrijeme. Ali uporno traje i okuplja one preostale zanesenjake koji ne pristaju na zatupljujući diktat vremena.

Na Sajmu, Art & Music je, zajedno sa Stripovskom ulicom, hommage pulskoj underground sceni 90-ih, otok i azil stripašima, bendovima i svima onima kojima je riječ cenzura strana, a sloboda govora neophodna za preživljavanje.

U sklopu Art & Musica nastupat će: LETU ŠTUKE (Sarajevo), ARTAN LILI (Beograd), MIKI SOLUS (Zagreb) i LICE MISTA (Preko), a održavat će se i radionica stripa koju će voditi pulska strip autorica Petra Gardijan. Tom radionicom i cjelonoćnom svirkom u nekad kultnom klubu Hotela Pule, oživjet će, prvi put zimi, u sklopu Sajma, Art & Music festival.  

O bendovima:

 

LETU ŠTUKE

Letu štuke je sarajevski bend koji postoji od 2004. Pretpovijest benda seže još u osamdesete, kada je Dino Šaran svirao u istoimenom sastavu. Gotovo 20 godina kasnije odlučio je reanimirati bend u čemu mu se ubrzo pridružio bubnjar Đani Pervan. Iduće godine izdali su prvi singl Sunce u suradnji s Rundekom i Cargo orkestrom, kao i album koji je snažno odjeknuo u regiji. Uslijedila su još dva albuma koje su odlično primile publika i kritika, a uskoro iščekujemo i najnovije izdanje. Sadašnju postavu uz Šarana i Pervana čine Dejan Ostojić (bas), Emir Jugo (gitara) i Bojan Ahac (klavijature).

 

ARTAN LILI

Artan Lili su Bojan Slačala, Romana Slačala, Marko Ajković i Dragan Knežević iz Beograda. Postoje od 2013. i probili su se već prvim singlom Džoni, a otad su izbacili još 11 singlova koji sačinjavaju njihov prvi album. Prvi su bend koji se okušao u takvoj sukcesivnoj, pjesma-po-pjesma metodi izdavanja albuma. Sviraju energični noise-pop koji će vas rasplesati i razbiti zimsku melankoliju.

 

MIKI SOLUS

Miki Solus je zagrebački kantautor. Svira s Franom Viskovićem (bas), Andrejem Tačiginom (cajon bubanj) i Medardom Pack (saksofon). Ovoga je proljeća izdao najnoviji album Muzika za djecu i penzionere. Od ostatka mlade hrvatske kantautorske scene izdvaja se izborom humora kao glavnog načina izražavanja. U tekstovima koji su nerijetko posprdni i (auto)ironični s jednakom nonšalancijom pristupa hipsterima s Filozofskog kao i muzičkim veličinama ili romantičnoj ljubavi.

 

LICE MISTA

Lice mista dolaze iz Preka na otoku Ugljanu. Razvili su se kao nastavak projekta Brižno Grlo koji je od devedesetih prisutan na zadarskoj sceni. Zvuk im je akustično orijentiran, s primjesama psihodelije, folka i post-punka. Pjevaju na prečkom dijalektu o otočkoj zbilji. Iako koriste mnoge klišeje i opća mjesta dalmatinske glazbe, poput pjevanja o moru u svim njegovim mijenama, Lice Mista ni najmanje ne zvuči poput bilo kojeg drugog otočkog benda koji ste možda čuli.