21. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: OTOK-GETO-AZIL
Dom hrvatskih branitelja, od 3. do 13. prosinca 2015., Radno vrijeme: 9-21

Ovogodišnje izdanje Sajma donosi četiri zanimljive izložbe!

 

Prvi dan Sajma ovorit će se u Gradskoj galeriji Pula izložba Antun Motika – protostrip i karikature, koju je Sajam prema ideji Andree Matoševića osmislio u suradnji sa Zbirkom umjetnina grada Pule. Ova izložba prikazuje rane i netipične radove Antuna Motike u kojima se bavi političkom karikaturom i ilustriranim knjigama. Kustosi izložbe su Emina Popović i Andrea Matošević, a krajnji cilj izložbe je povezati strip kao jedno od žarišnih tema Sajma, glavnu temu kroz Motikin kritički pristup političkoj situaciji u kojoj je živio te grad Pulu.

U našoj će se Stripovskoj ulici održati Noć stripa sa Strip strasse maratonom i izložbom A5 - Autora pet koja predstavlja pet mladih umjetnike iz Hrvatske i regije, slikare koji su i strip ili street crtači, a svoje radove izlagat će: mlada, ali već renomirana Ivana Pipal, slikarski duo iz Slovenije Beli sladoled (Miha Perne i Leon Zuodar), srpski strip autor Boris Stanić i zagrebački street artist Miron Milić. Povezuje ih specifičan izričaj, prožet svježom energijom i urbanim, modernim stilom, u kojem je cenzura strana riječ, a jačina i transparentnost unutarnje ekspresije potreba.

U Galeriji Cvajner predstavit će se eminentni beogradski grafički dizajner, vizualni umjetnik i osnivač life style brenda Futro, Slavimir Stojanović s izložbom Knjige koje nisam napisao - izmišljene naslovnice knjiga gdje se autor poigrava s dosjetkama, ironijom, ali i  autoironijom.

Prvi put u povijesti Sajma jedan od "sajamskih prostora" postat će i Augustov hram, a sve zahvaljujući izložbi Intermundia Ane Dane Beroš, koja je sastavni dio Dana arhitekture u Istri u organizaciji Društva arhitekata Istre. Intermundia je kustosko-istraživački projekt, koji prikazuje slučaj Lampeduse kao metonimije suvremenih "pritvorskih uvjeta" na ulasku u "Tvrđavu Europu". Ova izložba koju Sajam radi u Suradnji s Društvom arhitekata Istre i Arheološkim muzejem Istre u potpunosti podržava temu i sigurno će biti jedan od vrhunaca sajamskih događanja.