22. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: Transatlantik
Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 11. prosinca 2016., Radno vrijeme: 9-21

Noć pulskih galerija (s Okusom Ljubljane)

 

Četvrtak, 1. prosinca 2016., 20.30 24.00  

 

Prvi dan Sajma, četiri pulske galerije u jednoj večeri otvaraju svoja vrata i predstavljaju pet izuzetnih umjetnika. Program počinje u Galeriji Poola i nastavlja se Kandlerovom ulicom u Gradskoj galeriji Pula i galeriji Makina, a završava na Forumu u Galeriji Cvajner. 

 

U Galeriji Poola predstavlja nam se Metka Krašovec, kultna slovenska slikarica. Njezina izložba DNEVNIKI/DNEVNICI (ne)definirana je kao izložba na granici crteža i slika. Iz neodređenost istih proizlazi da se radi o iluminacijama, koje se povezuju sa slikama i – preko Rimbauda – s poezijom.

 

U Gradskoj galeriji Pula, Jure Eržen, fotoreporter slovenskog Dela donosi izložbu fotografija NA BEGU / NA BIJEGU, koja sadrži izbor fotografija iz istoimene knjige Boštjana Videmšeka. Fotografije svjedoče o patnji izbjeglica modernog doba s Bliskog istoka,

„sredozemne izbjegličke rute“ i „balkanske izbjegličke rute“. 

 

Galerija Makina ugošćuje Danijela Žeželja s izložbom DIVLJI DETEKTIVI. Multimedijalni umjetnik Danijel Žeželj, ovoga puta predstavlja se s ilustracijama/asocijacijama portreta poznatih svjetskih književnika.

 

Dvije svjetski nagrađivane slovenske ilustratorice, Alenku Sottler i Hanu Stupicu, imat ćemo priliku upoznati u Galeriji Cvajner. Izložba ILUSTRACIJE obuhvaća rad Alenke Sottler za knjigu Pjesma o liri i rad Hane Stupice za ukrajinsku bajku Rokavička.

 

Za dobru atmosferu pobrinut će se naši ljubljanski gosti koji u Pulu donose Okuse Ljubljane – dio identitetskog znaka Turističke zajednice Grada Ljubljane, a u realiziaciji programa pomaže nam i Turistička zajednica Grada Pule.

 

Program:

 

20.30  Galerija Poola                     Metka Krašovec: DNEVNIKI / DNEVNICI

21.00  Gradska Galerija Pula         Jure Eržen: NA BEGU / NA BIJEGU

21.30  Galerija Makina                  Danijel Žeželj: DIVLJI DETEKTIVI

22.00  Galerija Cvajner                 Alenka Sottler i Hana Stupica: ILUSTRACIJE