22. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: Transatlantik
Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 11. prosinca 2016., Radno vrijeme: 9-21

DODJELJENE NAGRADE SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

11.12.2016

Danas, zadnji dan 22. Sa(n)jam knjige u Istri, dodjeljene su “Čitateljska nagrada dr. Ivo Borovečki” i nagrada publike pulskog Sajma “Libar za Vajk”.

 

Nagrada Dr. Ivo Borovečki ustanovljena je prije četri godine i nagrada je to koja se dodjeljuje “naj” čitatelju Sajma, za kojeg se zna da istinski voli čitati i da je cjeloživotno vezan za knjigu. Ovu nagradu Sajam dodjeljuje jednom godišnje, ali čitateljem se ne postaje u jednoj godini, a za 2016. pripala je dr. Lemsu Jerinu, koji od 1976. godine radi kao doktor medicine, specijalist internist-nefrolog i koji je više od 15 godina bio je ravnatelj pulske bolnice. Za njega se zna da cijeli svoji život gaji kult knjige i da ga knjiga prati u svakoj etapi života, a prati ga i dalje. Dr. Jerin sam za sebe kaže: Ja se svakako ne mogu usporediti s "gutačima knjiga". Ja se prema knjigama odnosim kao prema živim bićima a ne tek priručnicima, kao mudrim savjetnicima koji razmišljaju i osjećaju. Dr. Jerin osvojio je skulpturu pulske kiparice Marine Orlić i kupon u iznosu od 1.000 kuna za kupovinu knjiga na Sajmu.   

 

Libar za vajk nagrada je publike pulskog Sajma i posvećena je onima koji su najvažniji, a to su, naravno, posjetitelji i čitatelji. Nagradom Libar za vajk publika pulskog Sajma bira onu knjigu koju smatra najvrijednijom, onu koja neće biti samo sezonski hit, već knjiga kojoj ćemo se vraćati godinama. Biralo se između naslova koji su objavljeni u 2016. i koji su bili izloženi na posebnom mjestu u Domu hrvatskih branitelja. Prema njihovim nominacijama složila se lista od 10 naslova, a u bubanj su ušli čitatelji koji su glasovali za jedan od tih naslova.

 

Prva knjige po izboru naših čitatelja je Pjevač u noći Olje Savičević Ivančević u izdanju naklade Sandorf. Drugo mjesto pripalo je knjizi Opća teorija zaborava Joséa Eduarda Agualuse, koju je izdala MeandarMedia, na trećem je mjestu fotomonografija Istra/Istria: stvorena po mjeri čovjeka Igora Zirojevića i Silvia Forze, koju je izdao StudioLAB. Na četvrtom je mjestu Mileva Einstein, teorija tuge Slavenke Drakulić u izdanju Frakture, na petom Ustav Republike Hrvatske Ante Tomića i Rajka Grlića u izdanju Hena com, na šestom Vile s Učke Eveline Rudan u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade. Sedmo i osmo mjesto podijelile su knjige Pošalji mi poruku Sanje Pilić (Mozaik) i Jorge Bucay s knjigom Put sreće (Fraktura). Deveto mjesto zauzela je knjiga Čudno je u mojoj glavi Orhana Pamuka u izdanju Vuković&Runjić, a listu završava Smokva Gorana Vojnovića u izdanju Frakture.

 

Sajmu je iznimno drago zbog tako velikog odaziva i činjenice da značajan dio liste tvore naslovi koje smo na ovom Sajmu predstavili u programu, a posebno smo ponosni što su se na popisu našle čak dvije knjige istarskih autora. 

 

Posljednje vijesti