Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Libar za vajk

Dodijeljene nagrade 23. Sajma knjige u Istri

Posljednjeg dana 23. Sa(n)jam knjige u Istri, u nedjelju, 10. prosinca 2017., dodijeljena je Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki i nagrada publike pulskog Sajma Libar za vajk.

Nagrada Dr. Ivo Borovečki utemeljena je prije pet godina i dodjeljuje se najčitatelju Sajma, za kojega se zna da voli čitati i da je cjeloživotno vezan uz knjigu. Ovu nagradu Sa(n)jam dodjeljuje jednom godišnje, no čitateljem se ne postaje u jednoj godini. Nagrada za 2017. godinu pripala je dr. Mirjani Žmak. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je potom i specijalizirala dermatovenerologiju. Prvih dvadeset godina radila je u pulskoj Općoj bolnici, a zadnjih dvadeset i pet u privatnoj praksi. U gimnaziji je pisala poeziju, a danas uglavnom čita prozu. Među njenim trenutnim autorskim favoritima su Elena Ferrante i Nicole Krauss na stranom terenu, dok se na domaćem uvijek rado vraća Goranu Ferčecu i Mirku Kovaču. Dr. Mirjana Žmak osvojila je skulpturu pulske kiparice Marine Orlić i poklon kupon u iznosu od 1.000 kuna za kupovinu knjiga na Sajmu, koji će darovati dječjem Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice i čitaonice.

Libar za vajk  nagrada je publike 23. Sa(n)jam knjige u Istri posvećena sajamskoj publici, posjetiteljima i čitateljima. Čitatelji su između ponuđenih naslova birali one za koje smatraju da će ostati „za vajk“, zanavijek, kao vrijedni dio kućne biblioteke. Nagrada je utemeljena prije dvije godine, a dosadašnji su dobitnici Miljenko Jergović za knjigu Sarajevo, plan grada i Olja Savičević Ivančević za knjigu Pjevač u noći

U ovogodišnji izbor Libar za vajk ušli su knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 23. Sajmu, a objavljeni su u razdoblju od 1. listopada 2016. do 1. listopada 2017. godine. Od ove godine uključeni su i stručnjaci koji se bave knjigom, koji mogu iz svog golemog iskustva predvidjeti koje od objavljenih knjiga imaju šansu trajati za vajk, a to su hrvatski knjižari. Prvu selekciju knjiga napravio je stručni ocjenjivački sud u kojem je četvero renomiranih knjižara iz Hrvatske, Vlatka Balinčić (Knjižara Planetopija), Dražen Dabić (Knjižara-antikvarijat Bibliofil), Dragana Vujatović (Superknjižara) i Ivica Vuletić (Knjižara Nova). Svaki od njih odabrao je po 15 knjiga, a budući da su se neki naslovi preklapali, ukupno 43 naslova ponuđeno je publici na glasanje.

Prva knjiga po izboru sajamske publike je Čudno je mojoj glavi Orhana Pamuka nakladnika Vuković & Runjić. Na drugom mjestu je knjiga Svjetska povijest stripa: od 1968. do danas Dana Mazura i Alexandera Dannera u izdanju naklade Sandorf, a treće mjesto pripalo je knjizi Hrvatska od stoljeća 7. do danas Dinka Šokčevića koju je izdala nakladnička kuća Durieux. Na četvrtom mjestu je Kristian Novak i knjiga Ciganin, ali najljepši (Oceanmore), na petom Kate Atkinson s knjigom Život za životom (Vuković & Runjić). Na šestom mjestu je knjiga Marija Crnobori: eseji o fragmentima Jelene Lužine u izdanju Istarskog ogranka DHK, a na sedmom Maroje Mihovilović s knjigom Mi djeca Solferina u izdanju Profil Knjige. Osmo mjesto osvojila je knjiga Stvaranje hrvatske države 1991.: ministarska sjećanja Davorina Rudolfa (Školska knjiga), deveto Elena Ferrante i knjiga Genijalna prijateljica (Profil Knjiga), a deseto Meditacije: vodič za dobar život najplemenitijeg rimskog cara Marka Aurelija u izdanju Planetopije.

Sajmu je iznimno drago zbog tako velikog odaziva i činjenice da su na listi i naslovi koji su predstavljeni u ovogodinjem programu Sajma. 

Nagrada Libar za vajk za nakladnika, osim skulpture koju je oblikovao dizajner Mauricio Ferlin, uključuje i novčani iznos od 15 tisuća kuna, a autor kao nagradu također dobiva skulpturu i novčani iznos od pet tisuća kuna te boravak u prvoj pulskoj rezidenciji za autore Azil Giardini 2 u trajanju od 15 dana. Novčani dio nagrade osigurao je sponzor, Arena Hospitality Group. U ime prvonagrađenog nakladnika, Vuković & Runjić, priznanje je preuzeo prevoditelj knjige Čudno je u mojoj glavi Ivan Ivanović. Nagradu je u ime Arena Hospitality Group uručila članica uprave Milena Perković.

Ujedno, osim što je priznanje, Libar za vajk je i nagradna igra za publiku Sajma. Čitateljska publika koju čine kupci knjiga na web stranici Sa(n)jam knjige u Istri www.sanjamknjige.hr te kupci knjiga na samom 23. Sa(n)jam knjige u Istri, glasala je za Libar za vajk u razdoblju od 8. studenog do 8. prosinca 2017. te time sudjelovala u nagradnoj igri.

Troje najsretnijih čitatelja čiji su glasački kuponi izvučeni iz bubnja dobili su kao nagradu paket najboljih knjiga Sajma. Prvonagrađena čitateljica Sanja Triska Škrinjar osvojila je svih deset naslova, drugu nagradu i prvih pet naslova dobiva Minja Arsić, a treća čitateljica, Đurđa Vučković, prva tri naslova.