Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Glad za životom

- Većina nas živi malo uže živote nego što bismo željeli i sanjali, ali Zima svojim načinom života, svojim mediteranskim nervom, ali i nervom srednjoeuropejca, uspijeva uhvatiti sve: doma je u nogometu, ali i u operi, odlazi na vrhunske koncerte, voli dobro jesti...Mene je ta knjiga svakom svojom stranicom činila gladnim života, rekao je Roman Simić na početku predstavljanja Dnevnika jednog mitomana Zdravka Zime. - On zaziva Danijela Dragojevića koji kaže da je Bog, a ne Vrag, u detaljima, nadodao je.

Voditelj Andrea Matošević upitao ga je o praksi pisanja dnevnika kao o maloj, ali žilavoj i opstojnoj obavezi, na što je odgovorio kako piše često, u različita doba dana, a posebnu pažnju obraća na točnost podataka. - Dnevnik je obračun sa smrću ukoliko je on uopće moguć, i u tom smislu svaki je dnevnik predsmrtni, kazao je Zima, aludirajući na još jedan naslov koji se ove godine pojavio na Sajmu.

Rekao je da je, kao hajdukovac, fasciniran nogometom, te je naveo Camusa koji je u ranoj mladosti bio golman, a kasnije govorio kako je sve o životu, od radnih navika do djelovanja u kolektivu, naučio iz nogometa. Zima se jednako se divi Johanu Cruyffu i Nurejevu, a smatra kako je nogomet sličan kazalištu, u kojem postoji gledalište, tajming, poluvrijeme...

Bilo je riječi o životu pisca i intelektualca u Hrvatskoj, na što je rekao kako ne može izaći iz svoje kože, odnosno konteksta države u kojoj živi u kojoj su plaće male, a mnogi ne čitaju. Razočaran je i uplivom politike u kulturu, jer stanje u državi pokazuje kako očito želimo da kultura bude sluškinja ideologije.