Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Malim lopovima skidaju glave, a velikima kape

- Malim lopovima skidaju glave, a velikima kape, rekao je negdje na početku svog predstavljanja u Pop lektiri Mario Knezović, glazbenik i frontmen mostarskog benda Zoster.

Voditelji Pop lektire Kruno Lokotar i Emir Imamović Pirke srednjoškolcima su na početku programa prikazali Zosterov gotovo 10 godina star spot za pjesmu koja je i dalje vrlo aktualna. U snažnoj, bubnjevima obilježenoj ''Tko je jamio...'', lik iz animiranog filma, smještenog negdje u Africi, nastrada zbog sitne nepodopštine: - Ovo je priča o sitnom malom kokošaru kojeg su razapeli zbog ničega, a ovima velikima se klanjaju, komentirao je Knezović. Radnju su smjestili na crni kontinent kao mjestu koje je dovoljno udaljeno od naših prostora i kojima je, tješimo se, ''gore nego nama''.

Srednjoškolci su također pogledali poetični, gotovo pomirbeni, spot za pjesmu sa zadnjeg albuma, u kojem su se vratili Africi i na neki način zaokružili priču, a ovog puta glavni lik je mladi plesač iz Ruande, ''ruanđanski Matija Ferlin'', kako je komentirao Kruno Lokotar, zemlje u kojoj su se prije 25 godina sukobila dva plemena iste boje kože, jezika i vjere, Tutsi i Hutu. Spot je snimio suradnik Zostera, Španjolac koji živi u - Mostaru. 

Što se tiče glazbe općenito, Mario Knezović je govorio o srednjoškolskim počecima bavljenja muzikom, te naveo kako mu je vrlo važna izvedba. Na primjeru ''Pink Panther spava'', uspavanke kojoj pjeva svojoj kćeri, pokazao je kako promjena u tonu može potpuno izmijeniti pjesmu, čineći je mračnijom i zlokobnijom. Rekao je kako njegov bend trenutno sprema peti abum, a dosad su snimili četiri. Osobno ne kupuje CD-e, a voditelj Kruno Lokotar dometnuo je kako su i ploče uglavnom za fetišiste.

Dotaknuli su se i teme književnosti. Knezović je rekao kako je rano počeo čitati, te je citirao svoju majku, nastavnicu hrvatskog jezika u osnovnoj školi, koja  mu je uvijek govorila da ''Kad je čovjek to mogao napisati, zašto ti ne bi mogao pročitati?''. Srednjoškolcima je poručio da sada čitaju, a kasnije revidiraju pročitano, jer kad budu stariji, te knjige više neće biti iste. ''Idiota'' Dostojevskog pročitao je, primjerice, u srednjoj školi, pa s 20-godina, te, napokon, prije nekoliko godina.

Za kraj je uživo izveo pjesmu ''Ja znam da izgledam'', soundtracku crnogorskog filma Slučajevi pravde.