Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Najavljen program 23. Sa(n)jam knjige u Istri

Na konferenciji za novinare 14. studenog 2017. najavljen je bogat program ovogodišnjeg, 23. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se održati od 1. do 10. prosinca u Puli. 
- Obiman i slojevit program odvijat će se kroz tri programske cjeline Intime, što je glavna tema Sajma, potom regionalni program Hercegovina čita i poseban program À propos, a na rasporedu je više od 70 sajamskih događaja, predstavljanja knjiga, razgovora, filmskih projekcija te programa za djecu i mlade s gotovo 200 sudionika, najavila je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija.
O intimnim temama govorit će brojni autori koji će predstaviti svoje nove naslove, a među njima su Igor Mandić, sa svojim novim djelom Predsmrtni dnevnik, potom Rade Šerbedžija s knjigom Poslije kiše te Zdravko Zima, Dragan Velikić, Varužan Vosganjan s Knjigom šapata, dok stolnotenisačica Sandra Paović donosi svoju intimnu priču o borbi za život i ponovnom povratku u vrhunski sport nakon prometne nesreće. Član Programskog odbora Sajma Aljoša Pužar istaknuo je da je tema Intime aktualna te društveno relevantna. Tijekom Sajma o ovoj temi razgovarat će se i na okruglim stolovima Kraj intime i Javnost intime na društvenim mrežama, najavio je Pužar te  istaknuo da su posebno vodili računa da teme budu razrađene na način koji korespondira s aktualnim trenutkom. Program Hercegovina čita posvećen je suvremenoj hercegovačkoj kulturno-književnoj sceni, a posebna će pozornost biti posvećena hercegovačkim autorima. Namjera toga programa je i skidanje predrasuda, odnosno prikazati da nisu Hercegovci oni iz viceva o mercedesima i bijelim čarapama, već će se predstaviti vrhunski autori, zahvaljujući selektoru Emiru Imamoviću Pirkeu. Među ostalima, gostovat će pjesnici Almin Kaplan, Marko Tomaš, kao i Elvedin Nezirović, dok će o Hercegovini djetinjstva govoriti umjetnici hercegovačkog porijekla Bobo Jelčić, Goran Bogdan, Sergej Trifunović.Program À propos bavit će se francuskom i frankofonom književnošću, a osobito će biti naglašen postkolonijalistički diskurs u temi Francuska viđena očima Afrike. Selektorica ovoga programa je prevoditeljica Nataša Medved. Tu će, među ostalima gostovati mladi francuski pisac Sylvain Prudhomme, pisac i novinar Gauz, kao i Maryam Madjidi te Kaouther Adimi, koje pišu na francuskom jeziku, a očekuje se da bi upravo nakon Sajma mogle biti prevedene na hrvatski jezik.
- U Gradskoj galeriji i u Galeriji Cvajner, kao dio programa Hercegovina čita bit će postavljena izložba umjetnika svjetskog glasa, akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca, koji u svojim djelima oslikava krajolike Počitelja i Hercegovine, najavila je glavna organizatorica i kustosica Sajma Emina Popović Sterpin.
- Osobito smo zahvalni Erosu Čakiću i Gorki Ostojić Cvajner na pomoći u realizaciji ove značajne izložbe ovog iznimnog umjetnika. Na neki način povezano s izložbom Gajba i tić, u smislu predstavljanja intime i erotike, opet u suradnji s autorom navedene izložbe Maurom Ferlinom u Galeriji C8 bit će otvorena izložba erotskih crteža i grafika Predraga Spasojevića Intime građanina P.S., a prije toga u kinu Valli prikazat će se biografski film posvećen ovom prerano preminulom pulskom umjetniku naslovljen Mapa puna snova u režiji Danila Lole Ilića, rekla je Popović Sterpin.
Na Sajmu će gostovati i mladi slovenski autori Dino Bauk, filozof  Žarko Paić, kao i poznati autori poput Jurice Pavičića i Ivice Prtenjače, a bit će priređeni i hommage programi Dušanu Karpatskom i Voji Radoičiću. Mostarska skupina Zoster, koja svojim imenom, ali i djelovanjem, ukazuje na "pad imuniteta u društvu", nastupit će u Rock caffeu u glazbenom dijelu programa Sajma pod nazivom Hercegovina čita: WHF predstavlja
Svoje će mjesto imati programi za djecu i mlade. Selektorica tih programa Slavica Ćurković rekla je da će se uz prodajno-izložbeni dio, u Plavom salonu Doma hrvatskih branitelja svakodnevno održavati popratni programi za najmlađe u sklopu Librića na Sajmu. Najavila je  i program Pop lektira, koji će ove godine doživjeti svoje treće izdanje, a namijenjen je učenicima srednjih škola, a novost je Hop lektira, program osmišljen za učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole.
Za cjelokupni vizualni identitet Sajma već je tradicionalno zadužen dizajner Mauricio Ferlin.
Pokrovitelji Sajma su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pula te Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.