Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Očuđeni pogled na Pulu

Monografiju Grad interval II: Čuvari, u izdanju StudioLaba, predstavili su njeni koautori, Igor Zirojević, Paola Orlić i Milan Rakovac te moderator Andrea Matošević, u sklopu programa Puna je Pula.

- Tuđi pogled vraća nas na slojevitost koju ima naš grad pa je ova knjiga ponovno očuđeni pogled na Pulu, komentirao je Matošević.

Fotograf i arhitekt Igor Zirojević rekao je da se prva knjiga bavila Austrijom, dok se druga knjiga bavi talijanskom arhitekturom te najavio treći dio, koji će se baviti socijalističkom arhitekturom i time će završiti priču o razvoju moderne Pule. „Fašistička arhitektura“ je nepravedna sintagma, rekla je Orlić jer je arhitektura nastajala u to vrijeme, ali namjera je bila obraditi pulske arhitekte koji su ostavili urbani pečat. Pula je grad s zgusnutim urbanim rasterom, zaključila je, a svako razdoblje arhitekture trebalo je uklopiti zgrade u već pstojeće elemente. Zirojević je istaknuo da je u fotografije interpolirao i osobne situacije pa one nisu potpuno dokumentarističke nego imaju i osobnu notu.