Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Od biologije do filozofije prirode, od Njemačke do Trsta

U utorak je u programu Sajma Puna je Pula predstavljen roman Izlet na Kras pulskog filozofa, sociologa i prevoditelja Milana Soklića.

Na pitanje voditeljice Paole Orlić o ideji za ovu knjigu, Soklić je rekao da se radi o dužoj priči. Naime, on je u veljači 1992. radio u sarajevskom Centru za filozofska istraživanja kao stručni suradnik. U to je vrijeme spremao dizertaciju o holizmu u suvremenoj filozofiji prirode, a u literaturi se, koja se sastojala od Bergsona, vitalista, pa sve do suvremenih holista i autopoetičkih teorija, nalazilo i ime Hansa Driescha, osnivača vitalizma. Nažalost, Soklić zbog rata, tijekom kojeg je izbjegao prvo prvo u Njemačku, a kasnije u Češku, nikad nije završio dizertaciju, pa je ovaj roman zapravo njen nusprodukt.

Čitajući Drieschove memoare, shvatio je da oni ne nude ništa, iako je Driesch bio osnivač struje koja afirmira život. Stoga je odlučio je pisati o tom čovjeku, biologu i učeniku Ernsta Haeckela, i njegovom kratkotrajnom boravku u Trstu. Naime, taj je grad bio vrlo bitan za razvoj suvremene biologije i filozofije prirode jer je u njemu Wilhelm Roux, eksperimentirajući sa žabljim stanicama nakon diobe, razvio teoriju mozaika po kojoj svaka stanica tijekom diobe ima svoju ulogu u razvoju organizma, dok ga je Driesch, izvevši eksperimet sa stanicama morskog ježinca, pobio, razvivši teoriju kako ipak svaka stanica u organizmu nosi informaciju o cijelom organizmu, što je rezltiralo promjenom fokusa s prirodnih znanosti prema filozofiji prirode i vitalizmu. Driesch je bio vrlo uspješan kao filozof, a predavao je na Sveučilištu u Heidelbergu.

- Milan je vrlo precizna osoba koja pazi na svaku riječ, a iako je njegov roman s jedne strane eskapistički, s druge je strane vrlo važan za naše doba. Pred nama se otvara kozmopolitski Trst s kraja stoljeća koji je dao velike pisce, grad u kojem se osjetio i mediteranski i srednjoeuropski ugođaj. U njemu je Milan stvorio povezanu grupu različitih likova – od samog Driescha, preko talijanskih iredentista, trgovaca – a sam roman govori o nama danas, ljudima izgubljenima u bitnim promjenama: znanstvenim, međuljudskim...rekao je Seid Serdarević, Soklićev izdavač.