Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Od intime uz suvremene tehnologije do izlaganja kroz tekst

Na tribini Trećeg programa Hrvatskog radija s temom Javnost intime na društvenim mrežama u subotu govorili su Ksenija Vidmar Horvat, Tatjana Gromača i Dorta Jagić, a moderator je bio urednik na Hrvatskom radiju Leonardo Kovačević. Intima, istaknuo je, može se promatrati iz tri perspektive: osobni pogled intime, sociološka (društvena) i književna (kroz autobiografije).

Vidmar Horvat rekla je da se u „društvu spektakla“ i neoliberalnom društvu, gdje čovjek mora postati demiurg svoje sreće, čovjek postavlja i krivim za neuspjeh. Postoji zapovijed da se javno pokažemo sretnim, zadovoljnim, uspješnim i lijepim, što ima svoje socijalne i društvene konsekvence. Sedamdesetih i osamdesetih spektakl je bio u domeni medija, a sad se seli na društvene mreže. Individualizacija društva je dio priče izlaganja intime i kod mladih to treba sociološki, psihološki i društveno istražiti, napomenula je.

- Naša generacija je razvijala ideale iz romana, a sad u Sloveniji mladi ne čitaju romane nego sažetke na Wikipediji i to ima posljedice. Mladi sami sebi stvaraju ideale i nude ih kao uzor drugima, rekla je Vidmar Horvat. Spisateljica Dorta Jagić često objavljuje literarne statuse na facebooku i, kako je rekla, ima dobra iskustva. Prije godinu dana imala je zdravstvenih problema i preko facebooka je skupljala novac za liječenje. Govoriti o bolesti je najveća intima, rekla je Jagić, a s facebookom na taj način imala je samo dobra iskustva. Spisateljica Tatjana Gromača je rekla da ne voli javna izlaganja nego se „izlaže putem teksta“, a kao osvrt pročitala je svoj esej „U obranu intime“.

- Možda je izlaganje intime na društvenim mrežama zapravo panična reakcija, to je simptom osamljenosti, možda je internet zapravo „javna intima“ da izbjegnemo to strašno iskustvo, zaključila je Vidmar Horvat.