Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Pingvin Elvis i dječak Komarac u četiri stripovska kadra

- Počneš od ideje, priče, i onda osmisliš lik, počeo je Štef Bartolić razgovor o stripu u novom programu Hop lektira koji vodi dobro uhodani dvojac Iris Mošnja i Vladimir Šagadin.

Za razliku od prethodnih dvaju gostovanja, Štef Bartolić, ilustrator i stripaš koji je dosad sudjelovao na brojnim projektima – od rada na animiranim filmovima Čarobnjakov šeširŠegrt Hlapić i Mali leteći medvjedići, preko stripa Gluhe laste koji je godinama izlazio u Modroj lasti, pa do stripa koji je crtao za hrvatsko izdanje Playboyja – odmah se bacio in medias res te s osnovnoškolcima krenuo u zabavno osmišljavanje kratkog stripa od četiri table, crtajući direktno na pozornici.

Metodom direktne demokracije Bartolić i djeca tražili su prijatelja već postojećem liku Komarca, dječaka koji živi u zoološkom vrtu s ocem koji je tamo zaposlen, a najviše glasova dobio je prijedlog da to bude – pingvin Elvis.

Sljedeće što su Bartolić i voditelji Hop lektire zamolili djecu bile su ideje za priču, a dječji prijedlozi varirali su od propadanja kroz led tijekom klizanja, Elvisovog odvikavanja od leda i Komarčevog odvikavanja od krvi, pa do globalnog zatopljenja i snimanja reklame za Zagrebačku banku, na što je Šagadin uzviknuo ''Imamo menadžera!''. Na kraju su se odlučili za propadanje u led tijekom klizačke seanse, a kroz smijeh i aktivni angažman djeca su saznala mnogo o stripu. Bartolić ih je naučio da je jednako važan crtež i tekst, kao i razmišljanje o uzročno-posljedičnim vezama u kojem se svaki element koji se pojavi u stripu mora nadovezati na nešto drugo.