Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Predodžbu o liku prepustiti čitatelju

Prosječni čitatelji u Hrvatskoj vrlo malo znaju o austrijskom piscu Christophu Ransmayru iako su njegova djela u Hrvatskoj prisutna već dugi niz godina, rekao je Andy Jelčić na predstavljanju romana ovoga autora Cox ili protok vremena (Leykam International), a osim njih na promociji sudjelovao je i Vladislav Bajac.

Govoreći o Ransmayrovoj knjizi Atlas bojažljiva čovjeka rekao je da se radi o zbirci od 70 priča pisanih u prvom licu i sve počinju riječju: „Vidjeh“. Njegovo stvarno „ja“ razlikuje se od onoga „ja“ u knjigama, rekao je Ransmayr.

U zbirci priča, rekao je, dao je glas ljudima s kojima se susretao na svojim putovanjima po svijetu. Radi se o stvarnim lokacijama koje imaju zemljopisne koordinate, rekao je. Na Jelčićev komentar da dvije Ransmayrove knjige povezuju opisi atmosferskih prilika, temperature i svjetlosti, koje prevladavaju nad opisima izgleda, autor je rekao da želi čitatelju prepustiti stvaranje vlastite predodžbe o liku. „Proza fotografija iz putovnica nije bilo ono što me zanima“, zaključio je Ransmayr.