Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Problem našeg vremena nije u strahu nego ravnodušnosti

Autor Žarko Paić te Andrea Matošević i Tonči Valentić predstavili su knjigu Doba oligarhije u izdanju Litterisa.

Govoreći o tehnosferi i koliko je ona važna za politiku, Žarko Paić rekao je da je njegova knjiga iz 2013. Sloboda bez moći – Politika u mreži entropije zapravo prvi svezak nove knjige Doba oligarhije.

Cijeli problem vremena u kojem živimo, istaknuo je, nije u strahu nego u ravnodušnosti spram patnje drugoga. Također, smatra, politika je nemoćna pred tehnosferom – kibernetika i današnji sustav informacija put su prema kraju svijeta kakvog poznajemo.

- Informatička tehnologija nadilazi čovjeka i on postaje objekt, a ne subjekt, rekao je. Citirao je nekadašnju britansku premijerku Margaret Thatcher koja je svojevremeno izjavila da društvo kao pojam više ne potoji. „Ponašajte se kao korporacija ili ste izbačeni,“ komentirao je Paić. Po njemu oligarhija prezentira ono neljudsko, a korporacija i takav sustav upravljanja nema naciju, državu ni teritorij.

- Bez osjećaja davanja drugome ništa nema smisla, potreban je osjećaj univerzalne solidarnosti jer je dijalog ono što nas čini ljudima, rekao je. Kao filozof napomenuo je da je situacija apokaliptična jer su humanističke znanosti u današnje vrijeme, što je proces koji je započeo još u prošlom stoljeću, rekao je referirajući se na djela Pessoe i Kafke. Završivši u pesimističnom tonu, Paić je rekao da i Europa, kao ni Amerika nema svoj identitet jer „tehnoznanosti marširaju“ pa je Europa svedena na „muzealizirani kič“, koji ne može spasiti ni kultura.