Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Slike i grafike kao dokument vremena

Izložba slika i grafika bosanskohercegovačkog slikara Safeta Zeca Kuća otvorena je u srijedu navečer u dvije pulske galerije: Gradskoj galeriji Pula i Galeriji Cvajner, u sklopu programa Hercegovina čita 23. Sa(n)jam knjige u Istri.

O izložbi su, osim samog autora djela, u Gradskoj galeriji Pula govorili Eros Čakić u ime Grada Pule, povjesničar umjetnosti Tonko Maroević i selektor programa Hercegovina čita, pisac i novinar Emir Imamović Pirke, dok je glumac Goran Bogdan pročitao dio teksta iz kataloga izložbe: Od kamena do ćerpiča: Safet Zec i poetika pustošenja kuća, koji je napisao Miljenko Jergović.

„Safet Zec tu je još od onih davnih doba slikarske kolonije. Kupio je kuću i sagradio atelje. Nakon što su kuća i atelje bili opustošeni, on se vratio i obnovio ih. Nije važno zašto je tako postupio, to je njegova privatna stvar. Ali iz perspektive gledatelja ovih crteža i grafika, vratio se zato što je crtač tog istesanog kamena, koji tako savršeno naliježe na drugi istesani kamen, vratio se zato što je crtač tih kuća, te nije ni bilo razloga da se ne vrati. Nema te ljudske sile, niti te sile vremena koje bi mogle poružniti i uništiti ove kuće...Pula je dobro mjesto za ove slike. Zidovi ovoga grada su, kao i zidovi Počitelja, kao i zidovi cijeloga našeg Mediterana, palimpsesti sudbina. Koliko li je ljudi moralo biti protjerano, e da bi kameni pragovi pulskih vila bili tako uglačani i zaobljeni kao golo ljudsko stopalo? O tome bi danas da govore ove slike,“ zapisao je Jergović govoreći o Puli te o Počitelju, čije pejzaže Zec često oslikava u svojim djelima.

„Jedan dio identiteta Safeta Zeca je Počitelj gdje ima kuću i atelje, a Zec uživa status velikog umjetnika gdje god dođe“, rekao je Pirke.

- Slike, grafike i crteži Safeta Zeca prenose energiju akumuliranoga življenja, prenose snagu ljubavi. Propadljivost je zaustavljena na način da živi kroz živost oblika, rekao je Tonko Maroević.

- Za mene je donošenje radova prilika da upoznam Pulu gdje sam prvi put. Dirnut sam onim što sam vidio. Ovi radovi za mene su značajni, a volio bih da prenesemo tu baštinu naših djedova, te božanstvene ostatke vremena. I u Sarajevu i u Počitelju se ruši ono što treba sačuvati pa je likovni opus koji sam donio jedna opomena jer nam povijest ne ide na ruku pa se moramo boriti da sačuvamo ono što su nam ostavili, rekao je Safet Zec. Nakon izložbe u Gradskoj galeriji Pula gdje su izložene slike i grafike, drugi dio izložbe otvoren je i u Galeriji Cvajner, gdje su izložene grafike o kojima su govorili povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić-Cvajner te Maroević i Zec.

Safet Zec, slikar i grafičar, rođen je 1943. u Rogatici, nakon petogodišnjeg studiranja u Umjetničkoj školi u Sarajevu, završava i Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu gdje je diplomirao 1969., a 1972. završava i poslijediplomski studij u klasi profesorice Ljubice Sokić. Sedamdesetih godina, za likovnu kritiku, postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma. Safet Zec danas živi i radi u Veneciji, u Sarajevu i u Počitelju, a njegova djela izložena su u značajnim europskim i svjetskim galerijama i muzejima.   

Izložba će biti otvorena do 20. siječnja 2018. godine. Realizirali su je Sa(n)jam knjige u Istri, West Herzegowina Fest, Zbirka umjetnina grada Pule i Galerija Cvajner.