Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Tekst kao simboličko sazviježđe

- Sazviježda kreira ljudsko oko, pa tako i pisac, od točaka koje nisu međusobno povezane, stvara jedinstvenu cjelinu i onda projicira njihov sjaj, rekao je Adrien Bosc, autor Konstelacije koju je predstavio u programu À propos uz svog srpskog izdavača Vladislava Bajca, voditeljicu Natašu Medved i prevoditeljicu Nives Curić.

S obzirom na to da je urednik i izdavač (izdaje časopise Feuilleton i Desports), Bosc je rekao kako mu je taj posao bio dobra pripremna radionica za pisanje. Konstelacija je roman koji govori o grupi ljudi koji su se zajedno našli u istom avionu koji je 1949. letio iz Pariza za New York, a srušio se na Azorima. Svi su putnici poginuli, primjerice boksač i životni partner Edith Piaf i poznata francuska violinistica, no i javnosti nepoznati ljudi, poput stjuardese koja je netom prije htjela dati otkaz, pastira ili djevojke koja je tri mjeseca ranije preživjela automobilsku nesreću.

- Htio sam pridati važnost običnim ljudima, činjenici da svaki život može biti zanimljiv. Ako dovoljno pažljivo poslušate svoga prijatelja, u jednom trenutku će vam sigurno ispričati veliku i važnu priču, pa dobro naćulite uši, kazao je, usporedivši crnu kroniku sa svojevrsnom bajkom.

- Roman je to nevelikog opsega, ali velike priče, u kojoj je objektivna slučajnosti vrlo važna, a mene zanima metafizička strana fikcije kod Bosca, rekao je Bajac. ''Ovo je vrsta pisanja u koncentričnim krugovima, kao kada bacite kamen u vodu, a bizarni detalji rade po sistemu asocijacija.'' 

S obzirom na to da se bavi narativnim novinarstvom, odnosno novinarstvom koje uključuje svojevrsne literarne elemente, Bosc je komentirao kako ''roman nastaje onda kada se činjenice povežu na drugi način, a u povezivanju pisac gura događaje preko ruba. Kako je rekao Leibniz, vi se pred svojim životom nalazite na svega nekoliko centimetara i tu je zbunjujuće, ali ako se malo udaljite, sve vam se čini skladnim''.