Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.

Nagrada Libar za vajk utemeljena je prije četiri godine. Radi se o nagradi za knjigu koja će, po mišljenju ponajboljih hrvatskih knjižara i čitalačke publike Sajma, generacijama ostati u obiteljskim knjižnicama, čuvana – zbog svoje svevremene vrijednosti – za vajk, zanavijek, zauvijek. Povezujući autore, nakladnike, knjižare i publiku, nagrada ističe iznimne nakladničke projekte – one koji nisu isključivo komercijalni, ali su itekako relevantni.
U izbor za ovogodišnju nagradu Libar za vajk ušli su knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 24. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine. Popis od petnaest naslova sastavili su članovi stručnoga žirija – Vlatka Balinčić, Dražen Dabić i Dragana Vujatović – renomirani hrvatski knjižari, od kojih je svaki predložio pet naslova, predvidjevši, na temelju svojega dugogodišnjeg iskustva, koje od objavljenih knjiga mogu trajati zauvijek – za vajk.NOMINIRANI NASLOVI


Odabrao Dražen Dabić (Bibliofil):

Julian Barnes: Jedina priča, Opus Gradna
Ješa Denegri: Gorgona, Avantgarde Museum
Karl Ove Knausgaard: Jesen, Naklada OceanMore
Matko Meštrović: Do kuda? Do kada?,Hrvatska sveučilišna naklada
Skupina autora: Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost, Školska knjiga i MUO

Odabrala Dragana Vujatović (Superknjižara):

Ingmar Bergman: Rođeni u nedjelju, Disput
Pavel Gregorić, Željko Porobija: Horizonti ateizma, In. Tri
Pieter M. Judson: Povijest Habsburškog Carstva, Sandorf
Skupina autora: Močvara i priča o URK-u – 20 godina nezavisne kulture uz Močvaru i URK, UPI 2M
Grigor Vitez, Peter Škerl: O zecu koji se volio smijati, Ibis grafika

Odabrala Vlatka Balinčić (Castropola):

Julijana Adamović: Divlje guske, Hena com
Gordana Gadžić: Hod po rubu, s Ivicom, Školska knjiga i Teatar Rugantino
Georgi Gospodinov: Fizika tuge, Fraktura
G. W. F. Hegel: Filozofija povijesti, Jesenski i Turk
Igor Mandić: Predsmrtni dnevnik, VBZ

Nagradu, staklenu skulpturu dizajnera Mauricija Ferlina i 10.000 kuna, koje osvajaju i nakladnik i autor knjige, sponzoriraju Arena Hospitality Group, Općina Medulin i TZ Općine Medulin.

O tome koja će od nominiranih knjiga ponijeti titulu „libra za vajk“ 2018. odlučit će glasovi kupaca pulskoga sajma u razdoblju od 29. studenog do 7. prosinca 2018.

Nagradu Libar za vajk utemeljila je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, a dosadašnji dobitnici nagrade su Miljenko Jergović, za knjigu Sarajevo, plan grada, Olja Savičević Ivančević, za knjigu Pjevaču noći, i Orhan Pamuk, za knjigu Čudno je u mojoj glavi.