Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.

Finalni Doručak s autorom u Kavani Mozart
Aljoša Pužar s Javierom Cercasom o književnosti, Europi, slobodi, Cervantesu.
Cercas: Moje knjige govore o prošlosti koja još nije prošla. Prošlost sa živim svjedocima nije povijest. Živimo u diktaturi sadašnjosti, ljudi vjeruju da sadašnjost obuhvaća samo sadašnjicu.
Dobar političar je onaj koji umije raščlaniti problem. Dobar pisac od problema treba učiniti još veći problem, ili ako ga nema – izmisliti ga. Književnost je uvijek borba protiv vlasti!

 

U programu Sloboda predstavljena je knjiga DAŠA: SPOMENAR (Fraktura), koju je u sjećanje na Dašu Drndić priredio Milan Rakovac, a sastoji se o priloga njezinih prijatelja i poznavatelja njezina djela. Paola Orlić razgovarala je s Milanom Rakovcem, Seidom Serdarevićem i Aljošom Pužarom.
Rakovac: Daša je došla iz studentske flower – power revolucije. Pužar: Uvijek bi sve oprostila, osim gluposti i ravnodušnosti. Serdarević: S Dašom je uvijek bilo bitter & sweet u isto vrijeme. Zanimali su je ljudi, njihovo snalaženje u velikim povijesnim obratima.

 

U Sutonu uz knjigu predstavljena je nova zbirka lirskih fragmenata Senka Karuze FOTOGRAFIJE KRAJA (MeandarMedia). Tanja Mravak razgovarala je s autorom i Miroslavom Mićanovićem.
Karuza: Svaka moja priča završava trotočkom, i po tome je priča a ne zapis. Detalji su ti koji čine naše znanje o svijetu, kontekst ograničava čitanje. Podastirem činjenice: čitatelj neka se sam snalazi u njima. 

 

Završno predstavljanje ovogodišnjeg sajma. U Sutonu uz knjigu govorilo se o ZAKONIMA GRANICE (Fraktura). Sudjelovali su autor Javier Cercas, Tomislav Brlek i Vlaho Bogišić.
Roman je znati postaviti složeno pitanje na složen način – kaže Cercas – I ne odgovoriti na njega. U svaku je priču ugrađen život pisca, pa i kao granica koja razdjeljuje mogućnosti iz kojih se roman razvija. Svaka priča uspostavlja vlastite zakone.
Govorio je i o prijateljstvu s Robertom Bollanom, a Brlek se posebice osvrnuo na Cercasove tekstove o književnosti, stabilnost pripovjedne osnove i simbolični potencijal naslovnih sintagmi.

 

Baka Librić u izvedbi Gordane Trajković svaku večer sajma prevodi pričom za laku noć svoje slušatelje u lijepe snove. I Sa(n)jam knjige u Istri takva je priča za mirne snove i preko Učke i preko sinjeg mora.





Fotografije © Tanja Draškić Savić i Manuel Angelini
Video-kronika © Vibor Juhas