Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.

Treći dan: subota, 1. prosinca  


Video-kronika trećeg dana Sajma

Doručak s autorom: Vittorio Giardino s Aljošom Pužarom i prevoditeljicom Ivom Grgić Maroević.
Mislim da je strip još moćan medij, ali u granicama tiskane kulture – kaže Giardino – No nisam zabrinut za budućnost knjige. Za knjigu je potrebno vrijeme. A za druge medije potreban je novac.

 

Pop lektira: Julijana Adamović sa srednjoškolcima.
O tome kako se život pretvara u priču i kako horizont u ravnici može biti u izmaglici kao i na pučini. U održavanju razgovornog ritma sudjeluju Tanja Mravak i Kruno Lokotar.

 

Prvi okrugli stol o Slobodi: Sloboda i Zlo.
Raspravljaju Damir Barbarić, Boris Dežulović, Andrea Matošević.
Aljoša Pužar vodio je razgovor u poticajnom, povišenom tonu iz naslova Pa makar se i posvađali. Može li zlo ugroziti slobodu tumačilo se iz priče i zbilje, iz filozofskog diskursa i društvenih rasporeda.

 

Predstavljanje knjige NEBO PUNO HIMALAJE (Libricon).
Tanja Mravak vodila je razgovor s autorom Darkom Berljakom i urednikom Željkom Žarkom kao da je riječ o uzbudljivoj alpinističkoj radionici. Dojam lijepe i umirujuće priče širio se dvoranom: Ljudi toga svijeta su odmah prepoznali – rekao je Berljak – da su ekspedicije za nas život a ne provod.

 

 

Predstavljanje romana u stripu JONAS FINK – ŽIVOT NA ČEKANJU (Fibra).
S autorom Vittoriom Giardinom i urednikom Markom Šunjićem razgovarala je Paola Orlić. Mag talijanskog stripa svojim je čitateljima potom dugo crtao – za dobro sjećanje.

 

Predstavljanje STRAŠNE DJECE NOVOG VIJEKA (Sandorf / Mizantrop).
Pulska publika Petera Sloterdijka dočekala je ovacijama.
S filozofom praktičarem, dizajnerom mogućih svjetova razgovarali su Ivan Sršen, Slavko Amulić i Andrea Matošević. Na francuskom se knjiga zove Nakon nas potop – kaže Sloterdijk – a u njoj je riječ o fenomenu koji tumačim kao genealoški interval. U obiteljima se periodično razvija stanje neprepoznavanja, nesrodnosti. 



Fotografije © Tanja Draškić Savić i Manuel Angelini 
Video-kronika © Vibor Juhas