Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.

Peti dan: ponedjeljak, 3. prosinca 

 

Video-kronika petog dana Sajma ili malo riječi naših gostiju o Slobodi

 

Piknik sa Šunkom svakog je jutra u 10 sati. Davor Šunk sa svojom zahvalnom publikom.

 

Doručak s autorom: Lars Fr. H. Svendsen, filozofski pisac iz Norveške, s Aljošom Pužarem.
Pužar: Pišete i o Slobodi. Može li prestrašen čovjek biti slobodan? Svendsen: Strah potkopava slobodu. Pogotovo u javnom prostoru. Javni strah troši bezbrižnost.
Baveći se samoćom tragao sam za empirijskim pokazateljima. Razina samoće je stabilna, dapače osjećaj samoće je donekle niži u individualiziranim nego kolektiviziranim društvima. Bitno je društveno povjerenje.

 

Istodobno dok se u Mozartu razgovaralo o filozofiji u Crvenom salonu Esad Ribić crta na sceni i usput priča s Vladimirom Šagadinom, Štefom Bartolićem i školarcima (Hop lektira). Pritom potvrđuje da postoji tržište originalnih crteža iz kojih nastaje strip, pa nastavlja: Četkica za zube dobra je zamjena za zračni kist. Njome se dobro raspršuje boja. Idealna je za crtati zvijezde na nebu stripa.

 

Mirko Ilić sa srednjoškolcima o (zlo)upotrebi simbola i njihovoj mutaciji: Suvremena desnica je lukava i kreativna u prigušivanju prostora tolerancije. Ležeran i poučan podsjetnik za kretanje prostorima javnih predodžbi koji bi dobro došao i drugim naraštajnim skupinama u nas.

 

U Mozartu, Pula predstavlja Express & 24 sata – novine u kojima stanuje književnost. Emir Imamović Pirke s Goranom Gavranovićem, Borisom Rašetom i Igorom Vikićem.
Gavranović: Pokušavamo pripovijedati o visokoj kulturi na ozbiljnoj razini.
Rašeta: Javni mediji se povlače iz prostora koji bi trebali braniti. A i država se povukla iz kulture. Kulturi je potrebna institucionalna potpora.

 

Predstavljanje knjige SUVREMENA HRVATSKA PROZA I TRANZICIJA (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli / Hrvatska sveučilišna naklada). Andera Matošević s autorom Borisom Koromanom i Danijelom Lugarić Vukas. Lugarić Vukas se pristupno pozvala na repliku iz drame Predraga Lucića: Diktaturu provode diktatori, a tranziciju tranzistori!
Koroman: Da imamo dobra rješenja u priči ona bi postojala i u političkom imaginariju.

 

U programu Makedonija čita Emir Imamović Pirke vodio je razgovor za okruglim stolom Makedonija: Sloboda. Rumena Bužarovska, Elizabeta Šaleva i Lulzim Haziri.
Bužarovska: Srodnost jezika ne osigurava kulturnu povezanost, s Bugarima smo jezično bliski, a suvremeni kulturni kontakti su slabi. Haziri: Pjesnici, pa i oni albanski u Makedoniji, slušaju ritam epohe. Ali da, teško se izlazi iz vlastitog unutrašnjeg kruga, to je i nadalje individualni čin.

 

Predstavljanje knjige HEAD TO TOE: The Nude in Graphic Design (Rizzoli New York), Mirka Ilića i Stevena Hellera.
S Ilićem je razgovarala Paola Orlić. Ilić: Mislim da Amerika treba naučiti nešto o onome što živi izvan Amerike. Američke knjige govore o Americi.
O autorskim pravima na uvrštene ilustracije: Od suvremenika ih je lako dobiti, s nasljednicima je drukčije.

 

Izložba Poljski plakat: Tijelo u galeriji C8 priređena je uz predstavljanje knjige Mirka Ilića i Stevena Hellera u kojoj ilustrativna građa poljskog plakata zauzima važan segment.
Ilić je u suradnji s krakovskom Dydo Poster Galery postavio koncept izložbe, a zahvaljujući njegovoj inicijativi i druge su galerije u obližnjim krajevima pokazale zanimanje za nju. Oblikovanje izložbe i kataloga zasluga je Mauricija Ferlina.

 

Fotografije © Tanja Draškić Savić i Manuel Angelini
Video-kronika © Vibor Juhas