Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.

  • Press

Nigerijski nobelovac Wole Soyinka proglasio je 24. Sa(n)jam knjige u Istri otvorenim

Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić nastupili u čast Predragu Luciću

  

Izniman književnik i borac za slobodu, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Wole Soyinka otvorio je danas, 29. studenog 2018., 24. Sa(n)jam knjige u Istri, na kojem će se kroz 11 festivalskih dana slobodno govoriti ponajprije slušati upravo o Slobodi.
Svečana ceremonija započela je minutom šutnje iznenada preminulom makedonskom dramskom piscu, Goranu Stefanovskom, koji je u Puli trebao predstaviti knjigu svojih drama u hrvatskom prijevodu. Stoga je, kako je u svom govoru naglasila direktorica Sajma, Magdalena Vodopija – ovogodišnji regionalni program Makedonija čita posvećen ovom piscu svjetskog glasa.
Amira Medunjanin uz jazz pijanistu Bojana Zulfikarpašića uveličala je program svečanog otvorenja i pjesmom Nestaćeš iz mog života vrlo emotivno podsjetila sve na prerani gubitak svog prijatelja i iznimno velikog čovjeka – Predraga Lucića, koji se u svom radu uvijek zalagao za slobodu i kojem je ovogodišnji Sajam u cijelosti posvećen.
Program otvorenja režirao je Matija Ferlin, a prema scenariju Gorana Ferčeca vodio ga je glumac Livio Badurina, koji je ovogodišnjim tematskim sloganom Reci mi što je sloboda? – pozvao na dijalog, razgovor i debatu. Govoriti o slobodi na sajmu knjiga u Puli ne znači temu svesti na pitanje i problem književnosti, baš naprotiv, prostor sajma prostor je političke, socijalne i angažirane debate – prostor traženja prava da se o slobodi govori i da se sloboda zahtijeva, poručio je Livio Badurina.
Na svečanom otvorenju prisustvovala je delegacija makedonskog ministarstva kulture, izaslanica ministrice kulture Republike Hrvatske – Dubravka Đurić Nemec, zamjenica župana Istarske županije – Giuseppina Rajko i gradonačelnik Grada Pule – Boris Miletić, koji je u svom govoru istaknuo da Grad Pula, Istarska županija i Zagrebačka banka nastavljaju na iduće tri godine s financiranjem Sajma.
Svečanost otvorenja nastavila se u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja, među knjigama i brojnom publikom koja je uživala u glazbenoj izvedbi Amire Medunjanin i Bojana Zulfikarpašića, kao polusatnom sessionu za Predraga Lucića.  
24. Sa(n)jam knjige u Istri bit će otvoren sve do nedjelje, 9. prosinca 2018.