Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.

Sa(n)jam knjige u Istri na svojem je festivalskom putu pokretao i razvijao nagrade koje su okupljale, vrednovale i poticale, a i ostajale – za dobro sjećanje. Tako je i s dvije nagrade koje se dodjeljuju na 24. sajmu – Libar za vajk Dr. Ivo Borovečki.

Nagrada Libar za vajk dodjeljuje se četvrti put i u proteklom je razdoblju zadobila prepoznatljivost na nacionalnoj razini. Prema nominaciji ponajboljih knjižara Hrvatske (Dražen Dabić, Vlatka Balinčić, Dragana Vujatović), publika sajma bira najbolju knjigu, onu koja će se na riječ, zbog njezine vrijednosti čuvati za vajk, zauvijek. Dosad su za svoje knjige Libar za vajk dobili Miljenko Jergović (Sarajevo, plan grada), Olja Savičević Ivančević (Pjevač u noći) i Orhan Pamuk (Čudno je u mojoj glavi). Nagrada, staklena skulptura koju je oblikovao Mauricio Ferlin te novčani iznos, dodjeljuje se i izdavaču i autoru knjige. 

Sa(n)jam knjige u Istri otpočetka je tragao, ne žureći, za mjestom u Istri gdje bi se u posebnom trezoru čuvali libri za vajk, kako bi ih i u simboličnoj točki svi oni koji to požele mogli pronaćiZato je i izabran Medulin, kao najpropulzivnija turistička točka Istre, mjesto koje na poseban način oblikuje svoju turističku ponudu, u kojoj je na visokom mjestu promocija kulturnih i umjetničkih dosega našeg prostora. Također je Medulin, imponirajući suvremenim i originalnim komuniciranjem svoje baštine, upravo dobro okruženje za literarnu referentnu točku kakav bi bio Trezor nagrade Libar za vajk. Trezor će čuvati prototip nagrade, po primjerak godišnjih povelja te primjerke nagrađenih knjiga, a bit će smješten u Multimedijalnom centru u Medulinu. Sponzori nagrade su Općina Medulin, Turistička zajednica Općine Medulin i Arena Hospitality Group.

Sa(n)jam knjige u Istri od 2013. dodjeljuje i nagradu Dr. Ivo Borovečki za najčitatelja. Nagrada je dobila ime po znamenitom pulskom liječniku, radiologu Ivi Borovečkom (1924–2013). Prijatelj Sajma, dr. Borovečki, bio je zaljubljenik u knjigu i jezike, poliglot koji je govorio šest jezika, čitao i na amaharskom i kineskom te bio svjetski ugledan esperantist. Svojeg najčitatelja Sa(n)jam prepoznaje prema posebnim, diskretnim kriterijima, dodjeljujući mu skulpturu kiparice Jadranka Ostić i poklon-paket sajamskih izdanja koja sam izabere. Na 23. sajmu nagrada je dodijeljena također pulskoj liječnici, dr. Mirjani Žmak. 

 

  • 09.12
    12.30

    Dodjela nagrada Libar za vajk i
    Dr. Ivo Borovečki