25. Sa(n)jam knjige u Istri GRADOVI U TIJEKU
Od 5. do 15. prosinca 2019.

Pulski Sa(n)jam – salon knjiga po uzoru na veličanstvene knjižare Buenos Airesa!


Saloni Marine Kasina, u kojima se još osjeća miris finog duhana, gdje se služila kava iz prekomorskih zemalja i, kaže legenda, najbolji konjak, gdje je Pula primala prominente, careve i umjetnike, početkom prosinca ugošćuju pametne i važne ljude iz svijeta umjetnosti, književnosti i znanosti i na deset dana postaju scena za najveću knjižaru (i tribinu) u Hrvatskoj. 

Način izlaganja knjiga na pulskom sajmu svojevrsna je posveta nestalim hrvatskim knjižarama pometenima u tranzicijskom kaosu, utopijska želja organizatora da barem na tren stvori prostor koji je dostojan Knjige.

Slavimo 25 godina Sajma i u sajamskoj knjižari!

U obljetničkoj godini donosimo izdanja preko 200 hrvatskih, regionalnih i stranih nakladnika. I ove godine gradimo svijet knjižare prema knjižarskom postavu:

  • Književnost, publicistika, putopisi i strana knjiga – Centralna dvorana, nekadašnja plesna dvorana;
  • Priručnici, briga o zdravlju i alternativa – pozornica u Centralnoj dvorani;
  • Dječja knjiga i roditeljstvo – Plavi salon, mjesto sastanaka i intimnih večeri;
  • Religija, umjetnost i arhitektura, filozofija i sociologija, povijest, znanstvena i stručna knjiga – Crveni salon, nekadašnji kockarski salon;
  • Histrica, turistika, rječnici, teorija jezika i književnosti, Libar za Vajk, izbor knjiga autora sajma – Predvorje;
  • Film, strip i glazba – prostorija u koju se ulazilo iz Zimskog vrta, gdje su se čitale knjige i novine (duhan nije bio zabranjen, pa se uživalo i u njemu);
  • Grad – ove godine donosimo i ovo posebno područje posvećeno prvenstveno Puli, ali i mnogim drugim gradovima s aspekta povijesti, arhitekture, umjetnosti i književnosti – Predvorje.

Svi nakladnici će uz čestitku pokloniti i poseban popust na određene naslove u sklopu akcije „25 knjiga za 25 godina Sajma“.