25. Sa(n)jam knjige u Istri GRADOVI U TIJEKU
Od 5. do 15. prosinca 2019.

Nagrada Libar za vajk utemeljena je 2014. godine. Riječ je o nagradi za knjigu koja će, po mišljenju ponajboljih hrvatskih knjižara i čitalačke publike Sajma, generacijama ostati u obiteljskim knjižnicama, čuvana – zbog svoje svevremene vrijednosti – za vajk, zanavijek, zauvijek. Povezujući autore, nakladnike, knjižare i publiku, nagrada ističe iznimne nakladničke projekte – one koji nisu isključivo komercijalni, ali su itekako relevantni.

U izbor za ovogodišnju nagradu Libar za vajk ušli su knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 25. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2019. godine. Izbor petnaest nominiranih naslova i ove je godine sastavio već poznati stručni žiri, renomirani knjižari – Vlatka Balinčić, Dražen Dabić Dragana Vujatović, kojima se pridružila i knjižarka – Marina Habuzin.
Vlatka Balinčić predstavila je nominirane naslove, prema odabiru članova stručnog žirija.

 

NOMINIRANI NASLOVI 

Didier Eribon: Povratak u Reims (Multimedijalni institut i Sandorf)
Maja Haderlap: Anđeo zaborava (Disput i Hrvatsko filološko društvo)
Ted Hughes: Rođendanska pisma (Fraktura)
Zlatko Karač: Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj: Osmanska i suvremena baština (Arhitektonski fakultet, UPI-2M plus)
Damir Karakaš: Proslava (Naklada OceanMore)
Reinhard Kleist: Nick Cave mercy on me (Strip centar Tino)
Maša Kolanović: Poštovani kukci i druge jezive priče (Profil knjiga)
Srečko Kosovel: Integrali (MeandarMedia)
Predrag Lucić: Cervantesov trg: sabrane drame i songovi (Jesenski i Turk)
Josip Mlakić: Skica u ledu (Fraktura)
Chigozie Obioma: Orkestar manjina (Hena com)
Gregor von Rezzori: Memoari jednog antisemita (Gymnasium) 
Paco Roca: Kuća (Naklada Fibra)
Viktor Šklovskij: Sentimentalno putovanje: uspomene, 1917.–1922. (Fraktura)
Evelina Turković: Slika od zvuka; zvuk u vizualnoj umjetnosti (Durieux i Hrvatska selekcija AICA)

 

Nagradu, staklenu skulpturu dizajnera Mauricija Ferlina i 7.000 kuna, koje osvajaju i nakladnik i autor knjige, sponzoriraju Arena Hospitality Group, Općina Medulin i TZ Općine Medulin. Knjige za vajk, one koje ovom nagradom ostaju zauvijek upamćene, od ove godine će biti i čuvane na jedinstvenom mjestu u Trezoru nagrade Libar za vajk. Zaštitnici Trezora su Općina Medulin i Turistička zajednica Općine Medulin.

O tome koja će od nominiranih knjiga ponijeti titulu „Libar za vajk“ 2019. odlučit će glasovi kupaca pulskog sajma u razdoblju od 5. do 14. prosinca 2019. Glasanjem za najbolju knjigu posjetitelji istovremeno sudjeluju u nagradnoj igriTroje sretnih dobitnika čiji glasački kuponi budu izvučeni prilikom dodjele nagrade 15. prosinca na  zadnji dan sajma u 19.30 sati, osvajaju za prvo mjesto 10 nominiranih naslova, za drugo mjesto pet i za treće tri naslova.