25. Sa(n)jam knjige u Istri GRADOVI U TIJEKU
Od 5. do 15. prosinca 2019.

  • Libar za vajk Press

"Poštovani kukci i druge jezive priče" Maše Kolanović posjetitelji sajma proglasili knjigom godine

 

Od Dajte mi libar do Libar za vajk obljetnički Sajam završio dodjelom nagrada  

 

Za ovogodišnje, slavljeničko 25. izdanje pulskog sajma knjiga i festivala autora, može se zaključiti da je uz službeni jedanaestodnevni program trajao više od dva mjeseca. Krenulo je čitalačkom akcijom Dajte mi libar u listopadu i završilo večeras dodjelom sajamskih nagrada. Posljednjeg dana 25. Sa(n)jam knjiga u Istri dodijeljene su Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki i nagrada publike pulskoga sajma Libar za vajk.

Nagrada Libar za vajk dodjeljuje se peti put i glasi za jednu od najprestižnijih knjižarskih nagrada na nacionalnoj razini. Žiri koji tvori četvero hrvatskih knjižara, među kojima su Dražen Dabić, Vlatka Balinčić, Dragana Vujatović i Marina Habuzin  nominirao je petnaest naslova. U izbor za nagradu Libar za vajk konkurirali su knjižni naslovi hrvatskih nakladnika koji su objavljeni između 1. listopada 2018. i 1. listopada 2019. Publika pulskog Sajma birala je knjigu za koju vjeruje da se zbog svoje vrijednosti zaslužuje čuvatiza vajk, zauvijek. Dosadašnji dobitnici ove nagrade redom su bili Miljenko Jergović (Sarajevo, plan grada), Olja Savičević Ivančević (Pjevač u noći), Orhan Pamuk (Čudno je u mojoj glavi) i Ješa Denegri(Gorgona). 

Ove godine nagradu je ponijela knjiga Poštovani kukci i druge jezive priče Maše Kolanović i naklada Profil knjige. Ovom zbirkom grotesknih priča autorica tekstom i crtežima oblikuje onaj sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanjem priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt."Poštovane kukce" žanrovski bi se moglo opisati kao tranzicijsku gotiku, postsocijalističku zonu sumraka, jezivo stvarnosnu prozu. 

Nagradu, staklenu skulpturu oblikovanu od ruke dizajnera Mauricija Ferlina te novčani iznos od 7.000 kuna, koji se dodjeljuje nakladniku i autoru, u Puli je osobno primila književnica Maša Kolanović uz Adrianu Pitešu, urednicu naklade Profil knjiga.  

Novčani dio nagrade osigurali su sponzori: Arena Hospitality Group, Općina Medulin i Turistička zajednica Općine Medulin. Nagradu su uručili naćelnik Općine Medulin Goran Buić i članica uprave Arena Hospitality Group, Manuela Kraljević.   

Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki, koja nosi ime znamenitog pulskog radiologa, utemeljena je prije šest godina i dodjeljuje se najčitatelju Sajma. Prijatelj Sajma i zaljubljenik u knjige i čitanje, dr. Borovečki bio je poliglot, govorio je šest jezika, čitao na amaharskom i kineskom te je bio ugledan svjetski esperantist. Svojega najčitatelja Sajam prepoznaje po posebnim, diskretnim kriterijima, dodjeljujući mu skulpturu slova Č kiparice Jadranke Ostić i poklon-kupon u vrijednosti od 1.000 kuna za kupovinu knjiga na Sajmu. Ovom prilikom, iako svečarskom i slavljeničkom, organizatori sajam minutom šutnje odali su počast nedavno preminuloj kiparici, Marini Orlić. Dugi niz godina bila je dio ekipe sajma za koji je oblikovala skulpturu za nagradu Kiklop, a potom i skulpturu Č za čitateljsku nagradu Dr. Ivo Borovečki.

Nagrada za 2019. godinu pripala je Neviji Matošević, dugogodišnjoj fizioterapeutkinji pulske bolnice koju kroz život u nijednom trenutku nisu zaustavili kronični problemi s vidom. Danas vitalna umirovljenica redovito čita knjige tiskane na braillevom pismu ili sluša knjige u mp3 formatu koji je naslijedio audiokasete i magnetofonske vrpce s kojima je sve krenulo 1964. godine. 

Za sam kraj svečanosti bila je upriličeno izvlačenje glasačkih listića troje sretnih čitatelja koji su tijekom sajma glasovali za svoj Libar za vajk. Prvonagrađen čitatelj Mladen Opačak osvojio je deset nominiranih naslova, druga nagradu od pet naslova pripala je Karmen Pančić, dok je treća nagrada uz tri nominirana naslova pripala Evi Skorupski Uravić.