25. Sa(n)jam knjige u Istri GRADOVI U TIJEKU
Od 5. do 15. prosinca 2019.

Sa(n)jam knjige u Istri na svojem je festivalskom putu pokretao i razvijao nagrade koje su okupljale, vrednovale i poticale, a i ostajale – za dobro sjećanje. Tako je i s dvije nagrade koje se dodjeljuju na 25. sajmu – Libar za vajk Dr. Ivo Borovečki.

Nagrada Libar za vajk dodjeljuje se peti put i u proteklom je razdoblju zadobila prepoznatljivost na nacionalnoj razini. Prema nominaciji ponajboljih knjižara Hrvatske (Dražen Dabić, Vlatka Balinčić, Dragana Vujatović), publika sajma bira najbolju knjigu, onu koja će se na riječ, zbog njezine vrijednosti čuvati za vajk, zauvijek. Dosad su za svoje knjige Libar za vajk dobili Miljenko Jergović (Sarajevo, plan grada), Olja Savičević Ivančević (Pjevač u noći), Orhan Pamuk (Čudno je u mojoj glavi) i Ješa Denegri (Gorgona)Nagrada, staklena skulptura te novčani iznos, dodjeljuje se i izdavaču i autoru knjige. 

Sa(n)jam knjige u Istri od 2013. dodjeljuje i nagradu Dr. Ivo Borovečki za najčitatelja. Nagrada je dobila ime po znamenitom pulskom liječniku, radiologu Ivi Borovečkom (1924–2013). Prijatelj Sajma, dr. Borovečki, bio je zaljubljenik u knjigu i jezike, poliglot koji je govorio šest jezika, čitao i na amaharskom i kineskom te bio svjetski ugledan esperantist. Svojeg najčitatelja Sa(n)jam prepoznaje prema posebnim, diskretnim kriterijima, dodjeljujući mu skulpturu i poklon-paket sajamskih izdanja koja sam izabere. Na 24. sajmu nagrada je dodijeljena Miodragu Čerini, ravnatelju Studentskoga centra Pula. 

 

  • 15.12
    19.30

    Dodjela nagrada Libar za vajk i Doktor Ivo Borovečki