22. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: Transatlantik
Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 11. prosinca 2016., Radno vrijeme: 9-21

OKRUGLI STOL: TRANSATLANTIK

 

„Transatlantik“ kao tema ovogodišnjeg Sajma u Puli obuhvaća zapravo njegov luzofoni segment, u fokusu je Portugal i njegove druge obale, prvenstveno Brazil i Angola.

Trokut između Lisabona, Luande i Recife, prostor je identitarnog propitivanja, prostor velikih pustolovina, pomorskih otkrića, istraživanja drugih obala, prostor vječitih otisnuća, prostor prijevoza i krijumčarenja crnih robova iz Afrike za brazilske plantaže, u svakom slučaju prostor u kojem su se miješale kulture u procesu poznatom danas kao kreolizacija – proces u kojem nakon dugotrajnog dodira različitih kultura i tradicija nastaje nov entitet, pa možemo onda s pravom govoriti o transatlantskoj kulturi. To je kultura koja gradi identitet upravo na razlici, gdje je taj drugi nužno mjesto susreta sa samim sobom.

Okrugli stol na temu „Transatlantik“ bavio se uzajamnim odnosima i vezama između tih zemalja i njihovih kultura, a posebice književnosti.

 

 

03.12.2016 Okrugli stol: Transatlantik 03.12.2016 Okrugli stol: Transatlantik 03.12.2016 Okrugli stol: Transatlantik 03.12.2016 Okrugli stol: Transatlantik