22. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: Transatlantik
Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 11. prosinca 2016., Radno vrijeme: 9-21

Doručak s autorom: Goran Vojnović  

"Pišem na slovenskom, a mislim na dva moja jezika, slovenskom i 'naškom' odnosno srpsko-hrvatskom jeziku koji se političkom voljom raspao na četiri jezika koji se sada prave da među njima nema nikakve veze," rekao je u ponedjeljak slovenski pisac Goran Vojnović na Doručku s autorom, došavši u Pulu sa svojim novim romanom "Smokva".

Čefurstvo, odrastanje na Fužinama kao ne-Slovenac, raspad Jugoslavije i rat - teme su koje su ga, veli, definirale i to je izašlo u prva njegova dva romana "Čefuri raus!" i "Jugoslavija, moja domovina".

- Previše sam mlad da bih bio nostalgičan prema Jugoslaviji, a drugo, pokušavam biti racionalan i ne vidim potrebe da se za time bude nostalgičan, osim za kulturnim prostorom koji me je formirao. Da smo bili pametniji mogao je i dalje postojati, a ne žica, kazao je.

Primjer žice na granici pokazuje da je politika shvatila da kultura nije bitna te da ignorira pisce.

- Politika je našla način. Sve ignorira, pa ne postoji niti žica, niti silni tekstovi koji pišu o toj žici, ozbiljno ili s humorom. Svi koji se bavimo žicom potpuno smo nevidljivi, nebitni. A žica je i dalje tamo. Ali i u svijetu su svi pametni ljudi umorni od te nemoći, dodao je.

Vojnović i kao mlad nije imao iluzija da se može promijeniti svijet.

- Divim se starim revolucionarima, ja sam tu skeptik. Kažu mi da su "Čefuri raus!" promijenili Sloveniju na bolje. Ja ne vjerujem u to. Tada je bilo bolje u Sloveniji. Zadnje dvije godine, s izbjegličkom krizom, uporaba riječi "čefuri" vratila se u uporabu za ne-Slovence, neprijatelje. Toga ima masu, samo ukucajte 'čefur' na twiter, rekao je Vojnović te nastavio s još više šuga: "Moć literature je jako, jako mala. Dolazimo u svijet kojeg se ja izrazito plašim; taj svijet pobjeđuje na izborima, bira predsjednike i sve više definira našu stvarnost. Treba obraniti tu našu enklavu, ali ne žicom, već dospijevanjem do ljudi, u tome sam, nesvjesno, uspio s "Čefurima". Čini mi se da bježimo od tog vanjskog svijeta i da sve više preziremo taj svijet, zaključio je Goran Vojnović. (Glas Istre)

 

 

05.12.2016 Doručak s autorom: Goran Vojnović 05.12.2016 Doručak s autorom: Goran Vojnović 05.12.2016 Doručak s autorom: Goran Vojnović 05.12.2016 Doručak s autorom: Goran Vojnović 05.12.2016 Doručak s autorom: Goran Vojnović 05.12.2016 Doručak s autorom: Goran Vojnović 05.12.2016 Doručak s autorom: Goran Vojnović 05.12.2016 Doručak s autorom: Goran Vojnović