Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

O društvenoj prozirnosti i ljudima koje nitko ne vidi

Cilj romana Čovjek – stup nakladničke kuće Sandorf, djela autora koji živi između Obale Bjelokosti i Francuske, Gauza, je prikazati „društvenu prozirnost“, ljude koji žive oko nas, ali ih ne primjećujemo, istaknuto je na promociji na kojoj su osim autora, sudjelovali i Nataša Medved te Ivan Sršen.

- Crnac koji je zaštitar pred vratima daje neku sliku, strašan je, i ako ukradeš nešto, neće se zadovoljiti samo time da te uhvati, nego i pojede, rekao je duhoviti Gauz prikazujući predrasude prema crncima u zapadnom društvu. Dodao je da, putujući od Venecije do Pule, nije vidio nijedan automobil stariji od 20 godina iako njemački automobili mogu trajati i 50 godina.

-Je li automobil prijevozno sredstvo ili izraz konzumerizma? Automobil je danas društveni izraz konzumerizma. Tako i crni zaštitar ima svojevrsnu simboličku ulogu: plaćen je da bi ga se gledalo, no njega zapravo nitko ne vidi. Moj roman je kronika o „društvenoj prozirnosti“, o svim tim ljudima koji su među nama, ali ih nitko ne vidi, poput čistača i zaštitara. Ivan Sršen, urednik knjige, istaknuo je da knjiga pruža originalni uvid u stanje stvari u zapadnoj Europi iz perspektive onog koji je sve doživio iz vlastitog iskustva.