Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

O pogledu koloniziranih, ali i o snazi solidarnosti

Na zanimljivom okruglom stolu s temom  "Francuska viđena očima Afrike", koji je  moderirala Nataša Medved sudjelovali su francuski pisac Sylvain Prudhomme, odrastao u Africi, Gauz, autor iz Obale Bjelokosti koji je studirao i živio u Francuskoj te slovensko-afrička spisateljica i novinarka Gabriela Babnik.

- Ne brine me ako netko gleda na mene kao na gorilu ili majmuna, jer on je odgovoran za takav pogled, rekao je Gauz dodajući da ne nameće svoj pogled, nego nudi svoj pogled.

- I sama dolazim iz Istočne Europe koja je 500 godina bila kolonizirana. Udana sam za aktivista iz Burkine Faso, zemlje koja ima posebnu poziciju unutar Zapadne Afrike. Imam osobnu priču, svoj život koji moram razriješiti. Moram braniti svoju djecu i muža i ispričavati se u Sloveniji zbog toga što mi se muž nalazi u Burkini Faso. Zato će moj četvrti roman nositi naslov "Intima", kazala je Gabrijela Babnik.

Likovi u romanu Sylvaina Prudhommea "Veliki" su članovi sastava Super Mama Djambo, iz zapadnoafričke zemlje Gvineje Bisau. Snimili su 70-ih godina u Lisabonu šest albuma tijekom tri tjedna, a tada je iznad njhovog lisabonskog stana sama živjela starica koju nitko od bliže rodbine nije posjećivao, a taj nedostatak solidarnosti  bio je vrlo šokantan za te afričke glazbenike jer se u Africi brinu za svoje starije, rekao je Prudhomme.

- Te stvari i mene pogađaju i pišem o tim vrijednostima koje u Africi postoje, a mi smo ih zaboravili, zaključio je.