Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Pisati iz srca Balkana, a biti istinskim Europljaninom

U ponedjeljak je u programu Intime gostovao makedonski pisac albanskog podrijetla, pisac, prevoditelj, diplomat i umirovljeni sveučilišni profesor francuske književnosti Luan Starova. Predstavio je knjigu Ervehe: knjiga o jednoj majci.

- Živimo u kaosu etničkih, vjerskih i političkih razlika, ali porodica je jača od države, kazao je Starova koji piše tek od svoje 50. godine, dodavši kako poštuje prije svega svoju majku koja je radila kao čistačica, no koju postavlja iznad francuske države. Patrijarhalni južni Balkan, naime, majke zanemaruje, pa je odlučio je pisati o njoj kako bi otkrio tko je zapravo bila žena koja je, kako je tvrdila, poslana u život da spašava svoju djecu.

Starova je naglasio kako je život svake obitelji nevjerojatno bogat. – Ja sam relativno star čovjek,76 godina imam, ali želim dovesti priču o svojoj obitelji do kraja. Pisanje je meni opsesija, traganje, jurnjava za nečim što mi izmiče. Ja pišući čitam...

Novinar i pisac Andrej Nikolaidis rekao je kako su narodi na Balkanu u pravilu objekti, a ne subjekti povijesti, te kako njegova generacija relativno malo zna o makedonskoj kulturi, a o albanskoj još manje, iako je svijet Balkana Starove moćan svijet, čaroban na način Marquezove Južne Amerike.

- Njegov svijet nije prostor blata i kala, ali jest prostor granica i nemogućnosti prelaska istih, no istovremeno i prostor knjige i ljubavi. U svakom trenu mi smo svjesni da knjigu piše europski pisac i europski čovjek, čitav iznikao iz humanističke perspektive. Moguće je pisati iz srca Balkana, a biti Europljanin, jer mi s periferije još nismo izgubili osjećaj pravih vrijednosti, zaključio je Nikolaidis.