Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Predstavljena biografija velikog filozofa i autora

Knjigu Konstantinović.Hronika (Dan Graf), biografiju autora Filozofije palanke Radomira Konstantinovića predstavili su subotu njen autor Radivoj Cvetićanin te Vlaho Bogišić, Milan Rakovac, Marija Mitrović i Aljoša Pužar. Pužar je istaknuo da se radi o najvećem izdavačkom pothvatu na Balkanu ove godine. Cvetićanin je pisac i novinar koji je bio prvi srpski veleposlanik u Hrvatskoj.

- Radomir Konstantinović je veliki pisac, mislilac i filozof iz Beograda koji je pola života proveo u Rovinju. Prepoznaje se uglavnom preko Filozofije palanke što je nepravedno prema njemu kao autoru. On nije pisac jedne knjige pa zaslužuje i ovo drugo. Prikupio sam što sam mogao i skupio 800 stranica knjige, rekao je Cvetićanin.

Marija Mitrović rekla je da ovakva zanimljiva kronika ne postoji u regionalnoj kulturi te je onaj tko je počne čitati, neće ostaviti. Autor knjige, dodala je, kao da je za svoj uzor uzeo Konstantinovića te je provjeravao svaki podatak. Prednost knjige je što je autor napomenama povezao ogroman opus te na kraju knjige precizno i argumentirano izložio materijale, uz odabrane fotografije junaka i njegove obitelji.

Knjiga dokazuje da ono što se može stvoriti riječima izaziva pažnju i pruža zadovoljstvo, čak i kad je to stručni tekst. Cvetićanin piše knjigu i kao novinar, novinarski duh i osjećaj za činjenicu je ovdje itekako prisutan, zaključila je Mitrović.